МВФ: Растежът и работните места са основните предизвикателства пред икономиката

Растежът и създаването на нови работни места са основните предизвикателства пред глобалната икономика, а средата на ниски лихвени проценти поражда рискове. За това предупреждава заместник-директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Джу Мин, цитиран от CNBC.

За централните банкери е важно да държат лихвите ниски на фона на слабия световен растеж, но покачването на апетита за риск на фона на огромната ликвидност е обезпокоително, коментира той.

„Виждаме дългосрочна несигурност у хората, търсещи доходност или възвръщаемост на пазара“, казва Джу. „Важно е да наблюдаваме рисковете, свързани с ниските лихвени проценти.“

Лихвените проценти на водещите централни банки, измежду които Федералният резерв на САЩ (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ), в момента са близки до нулата.

Тази година най-вече времевата рамка за първото покачване на лихвите в САЩ е в центъра на дебатите. Не е ясно дали Фед ще действа през първото или второто тримесечие на 2015 г., но каквото и да се случи, Джу Минне очаква, че централната банка ще изненада пазарите.

„Не мисля, че лихвените проценти ще тръгнат нагоре толкова рано и толкова бързо, защото растежът все още е сравнително слаб“, заявява заместник-директорът на МВФ. „Растежът през първата половина на годината бе изненадващо слаб.“

Същевременно Джу Миностава оптимист за представянето на китайската икономика, въпреки че от април директорът на МВФ Кристин Лагард предупреждава за потенциално твърдо приземяване.

„Като цяло китайската икономика се представя изключително добре. За тази година очакваме годишен ръст в рамките от 7,2% до 7,5%“, коментира той, добавяйки, че инфлация от 2,3-2,4 на сто би помогнала.

По отношение на Украйна Джу Минказва, че страната е приела условията за отпускането на заем от организацията. В петък миналата седмица МВФ предостави първия транш в размер на 1,4 млрд. долара от общо 17-милиардния заем за Киев. Все пак заместникът на Лагард не пропусна да предупреди за назряващи рискове, ако напрежението между Украйна и Русия ескалира.

„Все пак Украйна бележи добър напредък по отношение на повечето си кредитни задължения, особено по провеждането на икономически реформи“, казва Джу. „Правителството е готово да проведе структурни реформи, за да стимулира бъдещия растеж. Към този момент за преструктуриране на дълговете не може да се говори.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *