МВФ: Светът трябва да овладее риска от нов разрушителен имотен балон

Светът трябва да овладее риска от нов разрушителен имотен балон, предупреди Международният валутен фонд, който публикува доклад, от който става ясно, че цените на жилищата в много страни са доста над средните им исторически стойности.

Предупреждението на фонда показва как повишението в цените на жилищата, от и без това високите им нива, се оказва една от основните заплахи за икономическата стабилност, като държавите постигат твърде ограничени постижения по поставянето им под контрол.

Мин Джу, заместник-управителният директор на МВФ, коментира, че „инструментите за овладяването на жилищния бум” все още се разработват, но „това не бива да е извинение за бездействие”.

Цените на жилищата „остават доста над средните им исторически стойности при мнозинството от държавите” в сравнение с доходите и наемите, коментира Джу пред Бундесбанк миналата седмица, в изявление публикувано едва тази, тъй като съвпадаше с политическите изявления от ЕЦБ.

„Това е положението, например, при Австралия, Белгия, Канада, Норвегия и Швеция”, коментира той.

Заради глобалната рецесия централните банкери понижиха лихвите до рекордно ниски стойности, което повиши цените на жилищата до нива, които МВФ отчита като значителен риск, дори за икономики като хонконгската и израелската.

В Канада, например, цените на жилищата са с 33% над дългосрочната средна, съотнесено към доходите и 87% над дългосрочното средно съотношение спрямо наемите. При Обединеното кралство цените са съответно с 27% и 38% по-високи от дългосрочните средни.

Новият индекс на МВФ показва, че ускоряването при цените продължава, като те са се повишили с 3.1% спрямо миналата година. При развиващите се пазари ръстът е по-висок, като е над 10% във Филипините, 9% в Китай и 7% в Бразилия.

„При някои случаи, цените се възстановяват от резките корекции, които имаше по време на рецесията. В други, обаче, те продължават тенденцията на растеж, със само кратко забавяне по време на рецесията”, коментира Джу.

Цените на жилищата падат най-много в периферията на еврозоната, като спадът в Гърция е 7%, в Италия – 6.6%, а в Испания – 5%.

Джу коментира, че въпреки че инструментите за контролирането на цените са нови, страните трябва да започнат да ги използват незабавно. Той сочи, че трябва да се изполват опции, като ограничаване на ипотечното кредитиранане, по-високи капиталови изисквания за банките, отпускащи по-рискови заеми и по-високи налози за покупката на имот с инвестиционна цел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *