МВФ се опасява от допълнително забавяне в еврозоната

Международният валутен фонд (МВФ) се страхува от по-нататъшно забавяне на икономическия растеж в еврозоната. Цяла серия от разочароващи икономически данни през изминалия месец внасят съмнения по отношение на валидността на и без това вече значително понижената прогноза, се казва в доклад на МВФ, предназначен за срещата на върха на 20-те най-развити и развиващи се страни, която ще се проведе през уикенда в Австралия.

МВФ приветства в документа решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази лихвите ниски и да напомпа повече пари в банковата система. Същевременно експертите на фонда препоръчват ЕЦБ да има готовност да предприеме допълнителни действия, ако цените продължат своя низходящ тренд.

Споредпубликуваната през октомври прогнозаМВФ очаква растеж в еврозоната от 0,8 на сто за тази и 1,3% за следващата година. По този начин очакванията на фонда са в съответствие с тези на индустриалните страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Организацията също очаква ръст на икономиката на еврозоната от 0,8% за годината. За 2015 г. ОИСР очаква растеж от 1,1% и ръст от 1,7% за 2016 г.

Според новата си прогноза МВФ вече очаква икономиката на България да нарасне с 1,4% тази година (спрямо очакванията за ръст от 1,6% при предишната прогноза от април) и с 2% през следващата година (спрямо 2,5% по-рано).

Междувременно в сряда в най-голямата икономика на еврозоната – Германия – силни вълнения предизвикагодишният доклад от петимата т.нар. икономически мъдреци. В него икономистите обвиняват отчасти икономическата политика на федералното правителство за забавянето на икономическия растеж в страната. Като примери за недалновидни решения „мъдреците“ назовават въвеждането на минималната работна заплата от 2015 г. и пенсионната политика.

Федералният канцлер Ангела Меркел и други политици от голямата коалиция отхвърлиха решително критиката. „Не е лесно да се разбере как решение, което все още не е в сила, може да предизвика икономически загуби сега“, заяви Меркел, имайки предвид критиките на икономистите за минималната работна заплата.

Укрепването на икономическия растеж ще бъде една от темите на срещата на върха на 20-те водещи индустриализирани и развиващи се страни (Г-20) в Бризбейн, Австралия в събота и неделя. Държавните и правителствени ръководители възнамеряват да се ангажират за увеличаване на общия икономически растеж и да предприемат нужните мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *