МВФ смята, че Таджикистан го е излъгал с 47 милиона долара

Международният валутен фонд задължи Таджикистан да върне 47,7 млн. долара кредитни средства, тъй като е стигнал до извода, че властите в страната са предоставили „неточна” информация на фонда при получаването на теузи средства, съобщава vesti.ru, позовавайки се на прессъобщение на фонда.
Средствата са били отпуснати по програма за намаляване на бедността и стимулиране на икономическия растеж, но са били предоставени на основата на неточна информация по отношение на международните резерви и активите на Националната банка на Таджикистан. Съветът на директорите на МВФ е изразил съжаление за допуснатите от Таджикистан неточности. Взимайки решението за връщането на средствата, МВФ внимателно е преценил сложните икономически условия в републиката и особено в сферата на платежния баланс, а също и сериозната хуманитарна криза. Затова съветът на директорите е удължил срока за връщане на средствата от приетите в такива случаи 30 дни на 6 месеца.
МВФ отбелязва, че Таджикистан е нарушил поетите задължения, предоставяйки невярна информация на Фонда. Правителството на републиката се е съгласило да се извърши одит на централната банка от крупна финансова организация с оглед да се осигури надеждна база за бъдещите данни по монетарната политика на ЦБ и по външния дълг, а също и да се набележат мерки за осигуряване на прозрачност във финансовите операции на Националната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *