Медведев поиска оставката на финансовия министър Алексей Кудрин

„Подобни изявления са неподходящи…и по никакъв начин не могат да бъдат оправдани. Никой не е отменил дисциплината и подчинението“, заяви разгневеният Медведев на среща с представители на местните власти в централния руски град Волгоград, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.
„Ако вие, Алексей Леонидович, не сте съгласен с курса на президента, има само една възможност и вие я знаете – да подадете оставка. Трябва да решите бързо какво ще правите и да ми отговорите днес“, допълни Медведев.
Вицепремиерът и министър на финансите Алексей Кудрин, който си спечели репутацията на гарант на икономическата стабилност на Русия за 11-те си години като министър, заяви във Вашингтон вчера, че „категорично ще откаже“ да участва в правителство начело с Дмитрий Медведев заради редица разногласия по отношение на икономическата политика.
В отговор на думите на руския президент Кудрин заяви: „Да, вярно е, че имам разногласия с вас. Ще взема решение по предложението ви и ще го консултирам с премиера (Путин)“. Според руската конституция президентът няма право да уволнява финансов министър, но може да направи такова предложение на премиера.
По-рано днес финансовият министър на Русия каза още, че е готов да работи на всяка длъжност, която би съдействала за осъществяване на реформи в Русия, предаде ИТАР-ТАСС. „Може да става дума за много различни длъжности и не само в правителството“, заяви Кудрин в интервю за англоезичната телевизия „Раша тудей“, цитиран от БТА.  Кудрин спомена, че би могъл да работи най-вече върху „реформи, структурни за икономиката“ на Русия, засягащи по-специално пенсионната система, приватизацията, разширяването на конкуренцията, либерализацията на отрасли, „където днес доминира държавата или държавното ценово регулиране“, например жилищно-комуналното стопанство.
В събота на конгреса на управляващата партия „Единна Русия“ премиерът Владимир Путин предложи настоящия президент Дмитрий Медведев да оглави партийните листи  за парламентарните избори през декември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *