Медведев потвърди руските доставки на енергоносители за Европа

Русия ще изпълни всички свои задължения по доставките на газ и петрол в Европа, въпреки охлаждането на отношенията с ЕС и обсъждането на евентуални санкции, заяви вчера руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

„Ние, разбира се, ще изпълним изцяло всички задължения, които Русия е поела като основен доставчик на въглеводородни ресурси в Европа“, каза Медведев в интервю за телевизия „Евронюз“. Той увери, че европейските консуматори не трябва да очакват „студена зима“, защото „никой няма интерес от това“.

Руският президент направи това изявление в контекста на въпроса за евентуални санкции както от страна на Европа, така и от страна на Русия, отбелязва ИТАР-ТАСС. „Колкото до санкциите, въпросът не е прост, защото санкциите като правило са нож с две остриета и смятам, че взетото от ЕС решение показва колко опасен е пътят на санкциите“, заяви Медведев по повод на решението на Европейския съвет в понеделник да не налага санкции на Русия във връзка с конфликта в Грузия.

Русия доставя близо една четвърт от консумирания в Европа природен газ и част от петрола й, припомня Франс прес.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *