Медии питат Симеон Дянков в кои банки са държавните пари и защо точно там!

В кои банки държавните дружества и ведомства държат парите си, по какви критерии са ги избрали и каква е общата сума на депозитите в тях към края на 2009 и до 31 март 2010 г. Това питат финансовия министър Симеон Дянков главните редактори на водещи издания като „Труд“, „24 часа“, „Стандарт“, „Сега“, „Капитал“, „Дневник“, „Земя“, „Дума“, „Новинар“, „Марица“, „Струма“, „168 часа“ и списание „Тема“.

Заявлението е по Закона за достъп до обществена информация. През февруари Дянков обяви пред НС, че 60% от парите на търговските дружества с държавно участие са депозирани в 3 банки. Той не назова имена, но според публикация на „Капитал“ става дума за КТБ, Инвестбанк и ЦКБ. Те са сред най-малките от общо 30 банки у нас и са с предимно български собственици.

Общата сума на парите на компаниите в банки към август 2009 г. е била 1.4 млрд. лв., което значи, че трите трезора оперират с над 800 млн. лв. държавни пари. Около 3/4 от средствата са на еднодневни депозити без лихва, каза тогава Дянков и се закани да вземе мерки за по-доброто им управление.

В края на февруари вицепремиерът трябваше да получи доклад по въпроса, но досега не е оповестил нито изводите, нито предприетите мерки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *