Медийният шеф на „Ал Кайда на Арабския полуостров“ беше убит в Йемен

Министерството на отбраната в страната заяви, че Ибрахим ал-Бана, египтянин по националност, е бил убит при нападението в провинция Шабва в петък. Загинали са още 23 души. Шабва е бастион на групировката и се намира източно от йеменския град Аден. Ведомството определя Бана като „един от най-опасните“ членове на терористичната група, който е „планирал атаки и вътре, и извън Йемен“. Някои агенции съобщават, че в атаката са участвали американски безпилотни самолети, но според други източници тя е била осъществена от йеменски самолети. И преди е имало съобщения за смъртта на Бана, включително през януари 2011 г., но досега те са били отричани от „Ал Кайда на Арабския полуостров“.
Американски безпилотни самолети убиха лидера на групировката – Ануар ал-Аулаки, през септември. Франс прес цитира местен племенен източник, който твърди, че един от синовете на Аулаки – Абдерахман Ануар ал-Аулаки, е бил убит при последната атака в Шабва, но засега няма потвърждение на тази информация от независим източник.
В отговор на нападението терористите са взривили йеменския газопровод, който транспортира синьо гориво от провинция Маариб до пристанището Белхаф в Аденския залив, предаде Ройтерс. Пламъците от горящия газопровод са били видими от разстояние от няколко километра. Заради атаката газовият износ от пристанището Балхаф е бил спрян, съобщил инженер, работещ на съоръжението за Франс прес. Изпомпването на втечнен природе газ от терминала Балхаф беше спряно заради експлозия на един от основните газпроводи, признал инженерът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *