Международната военна намеса в Либия е в ход

Френските самолети ще предотвратяват атаките срещу Бенгази. Либийският лидер Кадафи се подигра с международния ултиматум, каза също след срещата френският президент Никола Саркози. Длъжни сме да отговорим на молбата на либийския народ, допълни той. Саркози каза още, че международните сили ще работят с арабските страни, за да се справят с убийствената лудост в Либия.
След завършилата в Париж среща за Либия на международните сили британският премиер Дейвид Камерън заяви, че либийският лидер Муамар Кадафи е нарушил примирието.
Полковник Кадафи доведе нещата до тук. Той излъга международната общност, обеща да прекрати огъня и наруши това обещание. Той продължава да оказва насилие над своя народ. Така че времето за действие дойде. То трябва да бъде спешно. Трябва да наложим волята на Обединените нации. Не можем да позволим избиването на цивилни граждани да продължава, коментира Камерън.
Според британския премиеррискът от една операция срещу режима на Кадафи е по-малък, отколкото ако не бъде направено нищо. Великобритания е започнала да предислоцира военна авиация към Средиземноморието в очакване на военна операция. Сред възможните бази за военни действия срещу Либия са Южна Франция, Южна Италия, Кипър и Малта, предаде Би Би Си.
Италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че засега Италия ще осигурява само бази за операциите срещу Либия. Канада заяви, че се нуждае от два дни, за да подготви своите военни самолети за операция.
Междувременно от африканската страна пристига противоречива информация относно случващото се там. Според властите в Триполи противниците на режима сами атакуват градове и села, за да накарат Запада да се намеси. Телевизия Ал Джазира съобщава за 26 загинали и над 40 ранени при днешните въздушни удари срещу Бенгази. Съобщава се за боеве между войските на Муамар Кадафи и бунтовниците. Боеве се водят и за Мисурата. Ръководителят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил пък заяви, че силите на Муамар Кадафи са изцяло изтласкани от град Бенгази.
Либийският външен министър Муса Куса поиска от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун да изпрати наблюдатели, за да следят обявеното едностранно спиране на огъня.
По-рано Муамар Кадафи отхвърли резолюцията на ООН за военни действия срещу Либия, и заяви, че защитава страната си от Ал Кайда. Той предупреди Запада, че ще съжалява, ако се намеси в джамахирията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *