Международната общност ще наблюдава добива на „кървави“ диаманти в Зимбабве

По време на последната пленарна сесия на „Процеса Кимбърли“ в Намибия беше взето решение за наблюдение на добива на диаманти в Зимбабве. В началото на ноември правозащитни организации алармираха за нарушаване на правата на човека и репресии при добива на скъпоценните камъни в африканската държава. Посочени бяха факти от една диамантена мина – „Маранге“. От началото на годината близо 200 души са били убити от войници в тази диамантена мина, заявиха организациите.

По време на заседанието на „Процеса Кимбърли“ беше взето решение работата в мина „Маранге“ да бъде наблюдавана, а износът на диаманти от тази мина да бъде обект на специални проверки. Това решение беше приветствано от Европейската общност, която препоръча Зимбабве незабавно да приеме плана за работата на мината. От общността обявиха, че ще приемат ангажимента за наблюдение на производството на диаманти в Кот д’Ивоар, в съгласие с резолюция 1893 (2009) на Съвета за сигурност на ООН.
Инициативата „Процес Кимбърли“ е международна схема за оценка на диаманти (Kimberley Process Certification Scheme), основана с резолюция 55/56 на ООН. Целта е да бъде избегнато финансирането на бойни действия със средства от добиваните в африкански страни скъпоценни камъни, както и да спре навлизането на „кървави“ диаманти на пазарите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *