Международни иновативни проекти помагат за усвояване на европари

Участието в консорциум с други учени от различни държави е ключът към успеха за реализацията на иновативен проект, който да бъде подкрепен със средства от европейските фондове. Това казаевродепутатът Моника Панайотовав ефира на Bulgaria On Air.

Според нея причината България да е на дъното по усвояване на пари ЕС за иновации е комплексна. Тя посочи, че част от проблема е, че има разделение за бенефициентите между тези от Централна и Източна Европа и тези от Западна Европа.

„Заплащането е по-високо за тези от западните страни. Разделението е за програмния период 2007-2013 година. През следващия период обаче това ще бъде поправено“, подчерта тя.

По думите й ще има и по-опростени процедури за кандидатстване, защото това беше една от пречките в сегашния програмен период – необходимият административен капацитет на самите бенефициенти.

„Необходимо е да има желание за работа в международни инициативи“, посочи още евродепутатът.

Изключително важна е връзката при формирането на следващия програмен период – това, което се планира от страна на държавата по отношение на структурните фондове и Хоризонт 2020.

Панайотова посочи, че идеята да бъдат влагани пари в подобни начинания е, че всяко вложено държавно или публичноевроводи до пет евро, генерирани от частния сектор.

Един от успешните иновативни проекти с българско участие е СОНО. Той обединява 17 участници от 10 държави, а крайният резултат е нова технология за болнично облекло, чаршафи, престилки и пижами. С 4-годишен труд ще предотвратим възможността за поява на вътрешноболнични инфекции. Това каза доц.Анета Хубенова от „Пирогов“.

„Около един милион пациенти загиват всяка година от такива инфекции. Това не е грешка на лекарите, а просто съществува“, коментира тя.

По думите й е необходима информираност, за да може някой да се включи в подобни иновативни проекти – нещо, което липсва.

„Трябва да съществува институция, която да бъде контакт за желаещите в България да се включат в подобни начинания“, каза още тя.

Хубенова разкритикува образователното министерство, защото „трябва да имаш лоби в министерството, за да бъде одобрен проектът ти.

„Има много неща, които не стават, но въпреки това минават, а други остават и то заради липсата на лоби във ведомството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *