Мейдоф е имал помагачи в комисията

Бивш служител от Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси (ФКЦКФБ), който по-късно се оженил за племенницата на Бърнард Мейдоф, заявил пред следователи тази година, че ако бил разгледал по-внимателно оплакване, свързано с бизнеса на осъдения за огромни измами финансист, щял да проучи въпроса по-сериозно, предаде Асошиейтед прес.

Признанието на Ерик Суонсън, работил като адвокат във ФКЦКФБ и участвал в проверките на машинациите на Мейдоф през 2003-2004 г., е едно от многото разкрития в доклада на инспектора от комисията Дейвид Коц.Суонсън казал на свой колега през април 2004 г., че е даден ход на проверките на бизнеса на Мейдоф, след като разследващият екип бил спрял работа по тях. Неотдавна той обяснил, че “разследването ще се смята за продължаващо, въпреки че било спряло“.

Коц не открил доказателства, че отношенията между бившия служител на ФКЦКФБ и племенницата на Мейдоф Шана, за която той се оженил през 2007 г., са повлияли върху проверките на дейността на Мейдоф, отбелязва АП.Публикуваният снощи доклад от 477 страници разкрива подробно как воденото от ФКЦКФБ разследване на Мейдоф било абсолютна неразбория, изпълнено със спорове между служителите на комисията, липса на комуникация между офисите на службата в различни градове и постоянна неспособност за предприемане на действия по конкретни оплаквания, което непрекъснато спъвало работата.В документа се казва, че Мейдоф се опитвал да заплашва и да впечатлява проверяващите. Един от тях описва финансиста като “харизматичен и чаровен, освен когато им бил ядосан“, отбеляза АП.

Бърнард Мейдоф бе осъден на 150 години затвор за измама на инвеститори с над 60 млрд. долара за период от 20 години чрез т. нар. Понци схема. Това е най-голямата финансова измама в историята на Съединените щати. Понци схемата е наречена на италианския емигрант Чарлз Понци, създател на първата пирамида от този тип в края на 20-те години в САЩ. При Понци схемите на по-старите инвеститори се плаща с парите на новите клиенти. Измамата бе разкрита, когато започна масово теглене на средства, предизвикано от финансовата криза през есента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *