Мей не приема „брюкселски клюки“ за Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей предупреди днес избирателите, че Европейският съюз е единен в стремежа си да постигне споразумение за Брекзит, което да работи за него, предаде Ройтерс.Мей каза, че единственият начин Великобритания да си осигури добро споразумение е, като се обедини зад нея на изборите на 8 юни.
„Ние имаме нужда от това силно и стабилно лидерство повече от когато и да било преди“, заяви тя в текст, публикуван от в. „Уестърн морнинг нюз“ преди нейна предизборна проява в Югозападна Англия.
„Предстоящите преговори ще бъдат тежки. Срещу нас на масата седят 27 европейски държави членки, които са единни в своята решимост да постигнат сделка, която да работи за тях. Ние имаме нужда от същото това единство в преследването на целта тук у дома, за да си осигурим сделка, която да работи и в полза на националния интерес на Великобритания“, заяви Мей.
Миналата седмица тя беше разкритикувана, че подценява сложността на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.
Съобщено беше, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е казал след среща с Мей в Лондон в сряда, че е „10 пъти по-скептичен от преди“ за възможността за сключване на споразумение.
Мей отхвърли информацията като „брюкселска клюка“, а британската вътрешна министърка Амбър Ръд заяви днес по радио Би Би Си, че Лондон ще преговаря „по-дискретно“ с ЕС и ще избягва разгласяването на подробности за срещите.
Мей, чиято Консервативна партия е начело в социологическите проучвания с голяма преднина и се очаква значително да увеличи парламентарното си мнозинство на изборите, отново предупреди избирателите, че гласуването за други партии ще доведе до „коалиция на хаоса“, която може да навреди на преговорите с ЕС.
„Всеки глас за мен и моя местен екип на тези избори ще бъде глас, с който да се покаже това единство в преследването на целта, да се засили позицията ми в преговорите и да ми се помогне да осигуря възможно най-добрата сделка“, заяви Мей.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *