Мексико напуска НАФТА при провал на преговорите със САЩ

Мексико очерта ясно червените линии, които не трябва да се преминават по време на започващите днес във Вашингтон преговори с правителството на новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Големият, но по-беден съсед на Щатите предупреди, че при липса на споразумение може да напусне масата на преговорите и да се откаже от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), предаде Франс прес. „Има много ясни червени линии, които трябва да бъдат очертани от самото начало“, заяви снощи мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо /на снимката/ преди днешните разговори с американски представители, с участието на мексиканския външен министър Луис Видегарай.
На въпрос на телевизия Телевиса (Televisa) дали мексиканската делегация ще напусне преговорите, ако в тях бъдат включени темите за стената по границата и изпращането на средства от мексиканските мигранти, Гуахардо отговори: „Абсолютно“.
Това първо съвещание САЩ-Мексико има за цел да подготви среща между новия американски президент и мексиканския му колега Енрике Пеня Нието на 31 януари във Вашингтон.
Тръмп иска да бъде предоговорено споразумението за свободна търговия с Мексико и Канада и миналата седмица предупреди, че САЩ ще излязат от него, ако не бъде постигнато справедлива сделка.
Междувременно мексиканското правителство изрази готовност да бъде модернизирано това споразумение, действащо от 1994 година, въз основа на което се реализира двустранен търговски обмен от 531 милиарда долара годишно.
Близо 80 процента от мексиканския износ е насочен към САЩ, което е ясен показател за зависимостта на Мексико от северната му съседка.
Гуахардо предупреди, че Мексико също има готовност да напусне споразумението. Ако вървим към договор, който дава по-малко възможности от сегашния, „няма никакъв смисъл да оставаме“, подчерта той.
Икономистът Луис де ла Кайе, един от мексиканските преговарящи по НАФТА, смята, че трябва да има готовност за оттегляне от преговорите, ако се наложи. Тръмп „упражнява (силен) натиск, (за да) постигне максимални отстъпки“, посочи той пред АФП.
И докато общуването със САЩ става обтегнато, мексиканското правителство се обръща към други страни с оглед подписване на нови търговски споразумения. След вчерашното съобщение, че САЩ напускат Транстихооеканското партньорство (ТТП), Пеня Нието обяви, че неговото правителство ще се постарае незабавно да договори двустранни споразумения със страните от Азиатско-тихоокеанския регион, за да диверсифицира търговските си партньори. Мексико поддържа добри отношения с Китай, но тази страна е „огромна грижа“ за администрацията на Тръмп, изтъкна Гуахардо.
Втората икономическа сила в Латинска Америка обаче не може да не се съобразява с големината на северноамериканския пазар, макар да се опитва да диверсифицира чуждестранните си партньори, подчертава Валерия Мой, директорка на изследователския център Мехико Комо вамос (Mexico Como Vamos). „Ако точно до вас е най-големият пазар в света, това е, с което трябва да се заемете, точка по въпроса“, коментира тя. „Това, което може да се диверсифицира, са онези, от които купуваме“, препоръча Мой.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *