Менда Стоянова не изключи БНБ да увеличи капитала на КТБ с пари от фонда за влоговете

Депутатът от ГЕРБ и бивш председател на бюджетната комисия в 41-вия парламент Менда Стоянова допусна вариант Българската народна банка (БНБ) да изиска увеличение на капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ) с акции, които да станат собственост на Фонда за гарантиране на влоговете.

КТБ, чийто мажоритарен акционер е Цветан Василев, от петък е под специалния надзор на централната банка заради опасност от неплатежоспособност.

БНБ има няколко стъпки – да изисква от акционерите допълнителен капитал; ако те откажат – да се търсят външни инвеститори, а има и вариант да се използва Фондът за гарантиране на влоговете, каза Стоянова в интервю за БНР днес. „Мисля, че БНБ ще следва закона стъпка по стъпка“, добави тя.

Според Закона за кредитните институции при специален надзор БНБ може да разпореди принудително увеличаване на капитала, включително като лиши досегашните акционери от право да участват в увеличаването. Тя има право да нареди увеличаването на капитала да бъде извършено под условие, че новите акции ще бъдат придобити от Фонда за гарантиране на влоговете в банките или от одобрени от БНБ финансови институции.

Смятам, че БНБ предприе правилния ход и спази закона, каза още Стоянова. Тя изрази убеденост, че надзорът ще бъде доста по-кратък от максималния по закон тримесечен срок. Прогнозира, че централната банка ще изиска увеличение на капитала, което ще направи КТБ ликвидна, и увери, че вложителите не трябва да се притесняват, „а най-малко – онези с влогове до 100 хиляди евро, които законът абсолютно гарантира“.

Вече има заявен интерес от единия по-малък акционер – руската „Внешторгбанк“(ВТБ), да подкрепи банката, припомни Стоянова и добави, че това означава, че някой вече е оценил КТБ като „добра“ и няма място за притеснение.

„Една от функциите на банковия надзор е да наблюдава рисковите кредити, включително на свързани лица по законовото определение. Надявам се, че БНБ е била точна в това отношение“, коментира тя обвиненията на депутата от ДПС Делян Пеевски към Цветан Василев, че банкерът източвал КТБ чрез свързани фирми. По думите й, ако става въпрос за фирми като „Булгартабак“, то това не е предприятие, което може да има лоши кредити.

Когато два големи бизнеса, каквито са бизнесите на Цветан Василев и Делян Пеевски, започнат да се карат, да се делят, няма как това да не повлияе на системата на държавно ниво. „Няма начин, които и да са те“, каза още Стоянова и добави, че очевидно доскоро това е бил един бизнес. „Това вероятно може да повлияе и на други сектори, които не са толкова публични, не са на преден план“, допълни депутатът от ГЕРБ.

„Войната Василев – Пеевски не бива от корпоративна война да се превръща в проблем на държавата. Това може, ако не се овладее навреме, да доведе до проблеми за другите банки. Българската система е много ликвидна и няма обективни предпоставки да се притесняваме от банкова криза, но трябва да заемем такава позиция, че да не се саморазрушаваме“, подчерта Стоянова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *