Мениджърите в Саудитска Арабия и ОАЕ са най-добре платени, сочи изследване

Mениджърите от богатите на петрол и освободени от данъци държави като Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства са най-добре платените в света. Те разполагат с най-големи покупателни възможности със среден доход от около 220 хил. долара.

Работодателите от този регион залагат повече на твърдото заплащане, отколкото на зависимите от постиженията модели на възнаграждение, обясняват Андреас Шмелцер и Патрик Гутман, старши консултанти в компанията „Хай груп“, извършила проучването.

На базата на традиционното високото заплащане на мениджърите и ниските данъчни ставки Хонконг заема трето място в списъка.

Бързо развиващите се страни са тези, които определят новия ландшафт и в областта на заплатите. Горната средна част е доминирана преди всичко от държавите в Средна и Източна Европа.

От голямото търсене на опитни ръководни кадри и нарастващата мобилност следва, че структурите на заплащане ще се запазят на същото ниво и в бъдеще, обясняват експертите.

Германия заема 19-о място с покупателна способност, възлизаща средно на 122 427 долара. Доходите на мениджърите там са относително високи в световен мащаб, посочва Патрик Гутман.

Полша, превърнала се междувременно в класическа „страна на вноса“, където получилите образованието си на Запад управители имат своята цена, е достигнала до 11-а позиция – със среден доход от 128 537 долара.

Австрия е на 23-то място със 112 906 долара. На базата на ниските данъци и традиционно високото ниво на заплащане Швейцария получава 13-о място, а Испания, където разходите за издръжка със сравнително по-ниски, е на 12-а позиция.

Норвегия, Швеция и Финландия заемат местата от 44 до 46-то. „Държавната система на социална сигурност наистина е свързана с високи разходи за издръжка, но тези страни предлагат и социални услуги, образование и здравеопазване на изключително високо равнище“, посочва Андреас Шмелцер.

Със стремителния си икономически растеж Китай се класира на 14-о място, докато Индия, която се развива почти също толкова бързо, е едва на 36-а позиция.

Индия печели от многото добре образовани, говорещи английски таланти. Нивото на заплащане изобщо не зависи от международната конкуренция. Но и тук заплатите на мениджърите растат с около 15-20% годишно, така че определено през следващата година страната ще излезе на по-предно място, прогнозират експертите.

Проучването на „Хай груп“ показва, че днес заплатите на мениджърите зависят от международната конкуренция.

„Предприятията оперират в едно много напрегнато, открито глобално пространство, при което на мениджърите в бързо развиващите се страни се плащат по-високи възнаграждения, отколкото на тези в утвърдените индустриални нации. Именно поради това тези места са толкова привлекателни за ръководните кадри“, обобщават Патрик Гутман и Андреас Шмелцер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *