Мераците на Дянков хвърлиха в отчаяние инвеститорите

По позицията на Адванс Терафонд бяха прехвърлени 95 055 акции на средна цена от 2.06 лв. за лот или с понижение от 1.44%. Въпреки липсата на апетит за риск на пазара оборотът достигна 580 163 лв.
 
Sofix се понижи с 0.66%, до 324.55 пункта. BG40 загуби 0.47%, до 117.31 пункта. BGTR30 намаля с 0.32%, до 253.19 пункта, а BGREIT отстъпи с 0.79%, до 79.99 пункта.
Въпреки разпродажбите в последния ден, на седмична база повечето индекси регистрираха повишения. Спрямо края на предходната седмица Sofix нарасна с 0.12%, BG40 спечели 0.26%, а BGTR30 се покачи с 1.38%. Спад регистрира само BGREIT, който се понижи с 0.19% за изминалите 5 сесии.
Най-печелившата позиция за тази седмица бяха поименните компенсационни бонове, които, въпреки че в петък поевтиняха с 5.20%, за седмицата поскъпнаха с 20%, до 45.6 ст. Причина за възобновения инвестиционен интерес стана интервю на земеделският министър Мирослав Найденов, който съобщи, че проведеният наскоро търг на земеделска земя няма да е последен.
Най-печелившата акция за седмицата пък е Агро Финанс АДСИЦ. Днес фондът поевтиня с 3.18%, но за седмицата поскъпна със 17%, след като в четвъртък през регулирания пазар бяха изтъргувани общо 21% от капитала му.
Всичко това стана на фона на негативни новини. Най-губещата позиция на БФБ за тази седмица е Оловно цинков комплекс АД, чиито акции поевтиняха с 10%, на фона на търговете за продажба на имуществото на предприятието за покриване на задълженията му от близо 5.5 млн. лв. към Първа инвестиционна банка.
Друга позиция, по която имаше сериозни загуби е Меком АД. Акциите на месопреработвателния завод поевтиняха през седмицата с над 8%, след като в медиите се появи информация, че предприятието е било източено от предишния си собственик.
Но новината, която има най-силно дългосрочно негативно значение дойде от интервю на финансовия министър пред Дарик, в което той заяви, че планира да обложи и доходите от търговията с акции на регулирания пазар.
Допитване на Darikfinance.bg до представители на основните организации на българския бизнес и инвестиционни посредници, показа, че според тях въвеждането на подобна регулация ще има пагубен ефект за БФБ.
Данъкът ще доведе до оттегляне на много от дребните инвеститори и в същото време ще предотврати приличането на нови големи инвеститори и компании, които да се листват на българския фондов пазар.
Причините на Дянков, както и при данъка върху лихвите, отново са по-скоро принципни. Финансовият министър едва ли се надява на големи приходи с оглед на сегашното състояние на БФБ. 17 страни в ЕС облагат печалбите от търговия с акции. Последната държава, която въведе такава данъчна тежест на 1 януари 2012 г. е Испания. Но моментът за прилагането на тази мярка в България е неподходящ, с оглед на това, че вече близо 4 години българският капиталов не може да се отблъсне от дъното, достигнато през 2008 г.
Акция на деня: от позициите с оборот над 10 000 лв. днес най-голям ръст имаше Биовет АД-Пещера, чиито книжа поскъпнаха с 6.67%, до 4.80 лв. за лот.

Финанси

 

 
Тагове: БФБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *