Меркел и Оланд призоваха Ципрас да довърши сегашната програма за помощ

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обсъди програмата за помощ късно през нощта в четвъртък в Рига заедно с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент

Франсоа Оланд, които му напомнили , че трябва да направи повече, за да осигури парите, които са необходими на страната, за да избегне фалита.

„Разговорите бяха съсредоточени върху волята да изпълни настоящата програма. Тримата лидери се обединиха около това, че гръцките власти трябва да продължат сътрудничеството с трите институции“ (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд ),това заявиха немски и френски длъжностни лица след двучасови разговори, които продължили след полунощ на европейската среща в Рига.

Гръцки представител, който споделя оценката на германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, заяви по-късно пред медиите, че разговорите са били „приятелски и конструктивни“, че на гръцкия премиер Алексис Ципрас са му предложили лична помощ, за да се ускори постигането на дългосрочен договор за решение на гръцката дългова криза.

Ципрас „говори за дългосрочния договор, който би укрепил перспективите за излизане от кризата“, допълни още неназованият гръцки представител. „Меркел и Оланд разбраха необходимостта от такъв договор и са готови лично да допринесат в процеса за постигане на такъв договор“.

В неотдавнашните си разговори с гръцката бизнес общност Ципрас обяви, че неговото правителство е в последната фаза на преговорите за споразумението с международните кредитори. Гърция , МВФ и ЕС преговарят за икономическите реформи, които трябва да се извършат преди кредиторите да отпуснат транш от 7,2 милиарда евро, от пакета помощи на обща стойност 240 милиарда евро.

Миналата седмица Атина изпразни резерва за да изплати 750 милиона евро лихви за дълговете на съществуващите заеми от МВФ. На Гърция й липсват пари, а до 5 юни трябва да изплати още 1,5 милиарда евро на МВФ .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *