Меркел: Никой не бива да се съмнява, Европа е готова да затегне санкциите срещу Русия

Никой не бива да се съмнява в готовността на Европа да наложи по-строги санкции на Русия, ако тя продължи да дестабилизира Украйна, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Тя призна, че в позициите на страните от Европейския съюз за Украйна има различия, но това няма да попречи да се изработи общ подход.

„Ако териториалната цялост на Украйна продължи да бъде нарушавана, ще трябва да наложим икономически санкции“, каза Меркел в събота на конгреса на нейния Християндемократически съюз (ХДС), който откри кампанията си за изборите за Европейския парламент през май.

„Никой не бива да се съмнява в това. В Европа ние всички сме различни, но имаме късмет, че сме единни и заедно ще вземем това решение“, заяви Меркел, която управлява най-голямата икономика в Европа. „Никой не иска да прекъсва преговорите с Русия. Но правото на най-силния не бива да се налага над правото“, подчерта тя.

ЕС и Съединените щати отговориха на анексията на Крим от Русия, като наложиха забрани за издаване на визи и замразяване на авоари на отделни хора от Русия и Украйна. Някои анализатори обаче изразяват съмнение, че Европа ще изпълни заплахите да наложи наказателни икономически санкции заради зависимостта на някои страни от ЕС и особено на източноевропейските от доставките на газ и търговията с Русия, посочва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *