Меркел: От разрешаването на кризата на еврото зависи бъдещето на Европа

В интервю за радио-телевизионната компания „Берлин Бранденбург“ обаче, Ангела Меркел призова политиците да проявяват по-голямо внимание, когато се изказват за дълговата криза и положението на Гърция, защото всяко изявление се отразява на нестабилните финансови пазари.
Германският канцлер подчерта, че от разрешаването на кризата на еврото зависи бъдещето на цяла Европа. Затова всеки политик трябва да говори, подбирайки думите си най-внимателно. Канцлерът имаше предвид изявлението на Рьослер. Тя смята, че във финансово-икономическата политика важна роля има психологическият момент. Меркел заяви, че е необходимо да се направи всичко възможно, за да се запази целостта на еврозоната в името на стабилността на еврото и да се пресекат неконтролируемите процеси, които могат да имат ефект на домино.
Ако в Гърция бъде обявен банкрут и гръцката банкова система рухне, това би довело до верижна реакция, която ще бъде още по-разрушителна от банкрута на „Леман Брадърс“ през 2008 година, предупреждава и известният германски икономист Петер Бофингер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *