Меркел подчерта целта от два градуса за еко-форума

Федералната канцлерка Ангела Меркел отправи апел към световната общност да изведе на финалната права конференцията в Копенхаген към успех. Новините от форума за момента не са добри, разумен преговорен процес не се вижда – заяви Меркел в специална правителствена декларация.

„Ако ние сега не предприемем необходимите стъпки, рискуваме настъпването на драматични щети. Това се отнася особено за най-бедните държави, но никой няма да бъде пощаден. Непрестанно се говори, че защитата на климата струва много пари, но не се споменава каква е цената на бездействието. И всички икономически доклади ясно посочват – ако не се сведе затоплянето на земята до два градуса, разходите за последствията ще са многократно по-високи от това, което ние сега можем да постигнем с промяна в начина си на живот.“
Меркел изрази надеждата, че държавните и правителствените ръководители, които идват в Копенхаген за заключителната фаза на конференцията, ще дадат правилните импулси. Климатичната конференция е „пробен камък“ – каза Меркел и изтъкна необходимостта всички държави да възприемат обвързващата цел за ограничаване на затоплянето на земята до два градуса. „Ако това не се удаде, трябва да кажа, че конференцията ще се провали“ – заяви още Меркел, която многократно апелира към Съединените щати да поемат амбициозни ангажименти в Kопенхаген.
Канцлерката пристигна междувременно в датската столица, където днес ще говори не само в пленума пред държавните и правителствените ръководители, но би искала да проведе и други разговори с идеята да раздвижи буксуващата конференция.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *