Мерки срещу шапа набелязват ветеринари от България, ЕК и Турция

Причината за спешната сбирка са потвърдените нови огнища на смъртоносната за животните болест шап в селата Граничар и Кирово по турската граница – съобщи в Пловдив земеделският министър Мирослав Найденов.
Според него новата епидемия е по вина единствено на турската страна, тъй като е безкнотролно отворен доскоро блокираният „портал” на общата граница, и така българските крави ходят на паша в турските територии, което е довело до новото разространение на болестта. Касае се за същия щам на шапа, който преди месеци порази животните по българо – турската граница.
В тази връзка турската страна ще бъде притисната от Европейският контролен орган да предприеме незабавни мерки за механично затваряне на българската граница, окято се явява външен периметър на Общността и по този признак, обясни земеделският министър. Над 170 животни, предимно едър рогат добитък вече се унищожават от българска страна, за да се спре разпространението на заразата.
Стопаните ще бъдат напълно обезщетени, обеща министър Мирослав Найденов. Той предупреди, че ако турската стана не предприеме незабавно реципрочни мерки, плюс пълна имунизация на животниските стада, България ще бъде принудена да затвори отново с телени заграждения границата си, тъй като няма намерение да поема по чужда вина наказателни мерки от ЕК.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *