Местните власти налагат незаконно лицензи и такси

Много от местните власти налагат абсолютно незаконно допълнителни лицензи и по този начин притискат бизнеса. Това отваря и възможност за корупция. Това каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.
Той посочи, че със законодателни промени, които се предлагат не се цели да се премахнат издаваните лицензи, а върху тях да се наложи някакъв нормален контрол.
В общините трябва да влезе контролът на БСК и да се намесят областните управители, тъй като този натиск върху пазара трябва да престане, е мнението на Божидар Данев.
Той посочи цифрата от 1153 напълно незаконни лицензи, които са били установени от Стопанската камара и които се издават както от местните власти, така и от централните.
„Европейският съюз иска от България да намали с 25% административните пречки пред бизнеса“, допълни Божидар Данев, подчертавайки че чрез държавната намеса единствено изкривява пазара.
Като най-драстичен пример Божидар Данев посочи таксите за продажба на лекарства, които са скочили от 2 до 5 пъти, а на някои места и 10 пъти. Вследствие на което цените на лекарствата са скочили в последните два месеца драстично, а и самата Здравна каса започва да изпитва сериозен дефицит на средства, тъй като и тя самата заплаща по-скъпо за тези лекарства.
Други примери са разрешителните за строеж, които са различни в различните региони на страната, или допълнителните такси за продажба на цигари в столичната общината.
Налагането на допълнителни лицензи и такси е освен незаконно, но и отваря много възможности за корупционни практики. „Да, те имат политико-икономически характер“, отговори на въпрос на водещия Божидар Данев и посочи, че чрез такъв допълнителен натиск върху бизнеса се постига монопол за определи фирми.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров потвърди тези цифри в студиото на БТВ. Според неговите думи обаче незаконните лицензи са дори повече – 1559. Министърът посочи, че в България трябва да има 54 лицензионни режима, 58 регистрационни и 280 разрешителни.
Това е брой, който е няколко пъти по-малък от наличните незаконни.
Министър Димитров посочи, че това не е проблем само за местните власти, а и за централните, а самият бизнес не смее да започне съдебен процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *