Местният добив на природен газ с близо 40% спад.

Добивът на природен газ в страната е намалял с 35,6% или 181 млн. куб. метра в сравнение с 2013 г. В същото време вносът на синьо гориво е скочил с 6,1 на сто до 2,7 млрд. кубични метра. Това показва годишният бюлетин за състоянието на енергетиката за 2014 г., публикуван от ресорното министерство. Оттам отчитат още намаление на потреблението с 6,3 на сто. Със същия процент е спаднал и транзитният пренос през страната към Турция, Гърция и Македония.

Според данните на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ до 2004 г. местният добив на газ у нас е символичен – под 1%. От 2004 г. „Мелроуз Рисорсиз“ (придобита през 2012 г. от Petroceltic Ирландия) започна местен добив на природен газ първоначално от находище „Галата“, а след това и от новооткритите находища „Калиакра“ и „Каварна“. В резултат на постепенното развитие на находището, местният добив нарасна значително и достига своя пик през 2011 г. – 443 млн. куб. м или 14% от националното потребление. За сравнение, местният добив през 2010 г. е едва 74 млн. куб. м или 3% от вътрешното потребление за тази година. От 2012 г. обаче започна постепенно намаляване на добитите от местен добив количества в резултат от изчерпване на находището. Последните сеизмични изследвания на нови територии в блок „Галата“ на нови територии показват 23% вероятност за наличието на нови ресурси от 3,5 млрд. куб. м газ, посочват от „Булгар­трансгаз“. Както е известно, в страната има множество издадени концесии за търсене на природен газ, като най-добре проученото, с възможности за реален добив в следващите няколко години е газокондензатно находище „Койнаре“ на „Дайрект Петролеум“ (вече собственост на кандаската Trans­Atlantic), блок „А-Ловеч“ с прогнозирани ресурси от 13,7 млрд. куб. м. Находището „Койнаре“ включва четири участъка – „Борован“, „Враняк“, „Девенци“ и „Садовец“. Въпросните 13,7 млрд. кубични метра са очакваните добиви от „Девенци“, който е единственият от четирите, проучени в пълнота. За „Борован“ се очаква, че има залежи на 8,97 млрд. куб. метра, за „Враняк“ – 6,83 млрд. куб. м, а за „Садовец“ – 6,14 млрд. куб. м. Така общо очакваните ресурси на природен газ от „Койнаре“ са 36 млрд. куб. м. При потребление в страната от 3 млрд. кубика синьо гориво на година, това находище може да осигури вътрешната консумация на газ изцяло за 12 г. От „Булгартрансгаз“ прогнозират нарастване на местния добив в следващите 10 г., но надеждите основно се залагат на находищата в акваторията на Черно море. Както е известно, вече се проучва един блок в българската акватория – „Хан Аспарух“. Предстои обявяването на конкурсите за търсене и проучване в още два блока – „Терес“ и „Силистар“.

Най-много синьо гориво у нас ползва енергийният сектор – 36% от цялото потребление в страната. Следват го химическата промишленост (28%), металургията (3%), строителството (2%), стъкларската индустрия (7%) и газоразпределителните дружества (17%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *