Местни инвеститори купиха терена на „Каменица“ в Пловдив

Две години след като обяви план за преместване от Пловдив в Хасково, „Каменица“ продаде терена, на който се намираше пивоварната й в Града на тепетата. Той е 30.5 дка и вече е собственост на две фирми, които ще изградят там огромен комплекс с жилищна част, офиси, магазини и спортно-развлекателни съоръжения.

Инвеститори са „Сиенит“ (строителната компания, изградила голяма част от индустриалната зона до Пловдив и фабриките в нея) и новоучредени компании на хотелиера Георги Тотев, който е брат на кмета на Пловдив Иван Тотев. Цената за терена е около 13.4 млн. лв. (6.8 млн. евро), а последващите инвестиции ще бъдат осигурени чрез Уникредит Булбанк, с която е договорено да е водещ кредитор на мащабния проект.

В нови ръце

Продажбата на земята е станала на 29 август, като прехвърлянията са отразени в Имотния регистър и цената по сделките е платена. Площадката е разделена на четири парцела, от които фирми на „Сиенит“ придобиват общо около 13 600 кв.м срещу 6 млн. лв., а фирми на Георги Тотев – останалите 16 851 кв.м срещу 7.4 млн. лв. Малко петно от 3500 кв.м си запазва „Каменица“, като плановете са на него да бъде построена пивоварна за занаятчийски (крафт) бири, а също и музей, събиращ реликви от 135-годишната история на фабриката. Инвестицията в проекта ще е 2 млн. евро, а работните места, които ще се осигурят чрез него, са 50, посочват от „Каменица“.

По-сериозната трансформация ще се случва на останалите площи от големия терен. Преди десетилетия той се е намирал в периферията на Пловдив, но днес е в сърцето на скъп жилищен квартал (жк „Каменица“ в район „Източен“), близо до централната част на града. Според обявеното намерение, там ще бъдат изградени жилищен комплекс, детска градина, офис сгради, търговски обекти и спортен център с плувен басейн и фитнес зала. Заложен е и подземен паркинг с 600 места за леки автомобили.

Плановете са строителството да започне през 2018 г. и да завърши до 2023 г., като обектите ще се появяват поетапно – първи ще са офис сградите и жилищата, за които има и най-голямо търсене в момента. Паралелно ще се работи и по оформянето на парково пространство около сградите, като идеята е целият комплекс да е пешеходна зона. Проектът е на английската компания Stephen George Architects, става ясно от прессъобщение от „Каменица“.

По сделката е работил консултантът по имотни инвестиции Forton, откъдето посочват, че процесът по подбор на инвеститори е бил „тежък“ и е извършен на базата на критерии, поставени от собствениците на имота „Каменица“. От пивоварната обясниха, че водещ критерий е бил не толкова ценовата оферта, а предложената концепция за развитие на терена. Ключово изискване е било проектът на инвеститора да се вписва в обстановката на града. „Процесът по избор на инвеститор продължи повече от две години. Търсехме добросъвестен стопанин и достоен съсед, който да развие терена с отношение и ясна визия за бъдещето на града. Вярваме, че новият комплекс ще бъде едно модерно, уютно и красиво място за пловдивчани и гостите на града“, коментира Димо Димов, генерален директор на „Каменица“. Оттам уточниха, че преди да се спрат на „Сиенит“ и Георги Тотев, са имали няколко оферти от инвеститори, които са претеглили в изборната процедура.

Сянка от миналото

Макар формално да е прехвърлила собствеността върху терена, пивоварната е единственият източник на информация около сделката и бъдещия проект. Потърсен по телефона, един от собствениците на „Сиенит“, инж. Пламен Панчев, отказа да даде подробности по проекта и отпрати въпросите към „Каменица“. Пивоварната компания е запазила по една акция в четирите нови дружества, които купуват обособените части от терена – „Каменица хил резиденсис“, „Каменица парк“, „Каменица офис парк“ (които са под контрола на Георги Тотев) и „Каменица хил инвестмънт“, която е под контрола на „Си инвестмънт“ от групата на „Сиенит“.

От пивоварната компания обясниха, че сделката е така структурирана, за да може да се гарантира, че инвеститорите ще се придържат плътно към договорения сценарий. „Що се отнася до участието на „Каменица“ в новосъздадените дружества, то е ограничено единствено до осигуряване на спазването на първоначално представената от купувачите инвеститори и одобрена от нас концепция. Ние нямаме никакъв икономически интерес в тези новоучредени дружества, включително право на дивиденти, ликвидни квоти и др.“, обясни Антон Карлов, директор „Правни и корпоративни въпроси“ и изпълнителен директор на „Каменица“. „Участието ни с блокиращи права по отношение на всяка промяна на концепцията е част от тези т.нар. корпоративни гаранции, т.е. запазваме правото си да блокираме осъществяването на каквито и да било отклонения от страна на купувачите инвеститори по нея по време на изпълнение на проекта“, обясни още Карлов.

Сред изпратените от редакцията въпроси бе и такъв за конфликта на интереси, до който води избора на Георги Тотев като инвеститор. Брат му Иван Тотев е за втори мандат кмет на Пловдив и като такъв ръководи институцията, издаваща разрешения за градските устройствени планове. През юли прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета за нарушения при изграждането на зоокът, но действието имаше и политически прочит. Брат му, Георги Тотев, е управител на фирми, занимаващи се с туризъм и хотелиерство. Сред тях е четиризвездният хотел „Империал“ в Пловдив.

От „Каменица“ коментираха, че в избора на инвеститори са се водили преди всичко от предложения от тях проект, като във вземането на решение е помогнал и консултантът по сделката, информира в.Капитал.

Пивоварната е собственост на международната компания Molson Coors Brewing Company, която през 2012 г. придоби „СтарБев“, в чийто портфейл беше и българското дружество. То прехвърли производствените си дейности в Хасково преди две години, инвестирайки значителен ресурс във фабриката и логистиката. По негови данни в периода 2014 – 2017 г. са инвестирани близо 40 млн. евро в производството, развитието на брандовете и в служителите. Приходите от продажбата на терена в Пловдив също ще бъдат реинвестирани в дейността, уточниха от „Каменица“.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *