„МЕТАЛИК” АД-Пазарджик, ще става българско-немско дружество

Създаването на съвместна българско-немска фирма ще реализира в близко време мениджърският екип на пазарджишкото предприятие за производство на металорежещи машини „Металик” АД. Това намерение на ръководството е сред основните задачи в развитието на предприятието, обсъждани и на проведеното общо събрание на дружеството. Решението е продиктувано преди всичко от обстоятелството, че над 75 на сто от продукцията на завода е предназначена за износ в Германия и равнопоставеното партньорство в една обща фирма ще улесни както производството и конкурентноспособността на изделията, така и сервиза и търговските връзки с останалите клиенти в страната. Осъществяването на това решение ще засили и борсовите позиции на ЗММ „Металик” АД.

Модернизирането на класическите металорежещи машини, произвеждани в Пазарджик, стана възможно благодарение на сътрудничеството с CAD-CAM лабораторията на Техническия университет в България и по договори за предоставяне на готова документация на водещи фирми от Испания и Германия. ЗММ „Металик” АД участва и в международен проект по Шеста рамкова програма „Отворена система за управление на материалните ресурси за предприятия в Източна Европа”, координиран и ръководен от института в Аахен – Германия. За ефективните иновативни решения в ЗММ „Металик” допринася и участието в оперативни програми на Европейския съюз, в които работи по модерни и значими проекти като HSM – High speed milling (Високооборотни обработващи машини чрез интеркристално разрушаване на метала).

На събранието акционерите гласуваха и решение за увеличаване на капитала със средства на дружеството от 201000 лева на 8442000 лева, разпределени и в съответния брой обикновени поименни безналични акции с номинална стойност 1 лев. Или срещу всяка една акция от старата емисия се разпределят 41 броя акции от новата емисия със същата номинална стойност, както и с правото на дивидент и ликвидационен дял.

financebg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *