Металите поскъпват до нови рекорди, силен ръст и при петрола

Златото се повиши вчера до нов 25-годишен максимум, достигайки най-висока стойност от 727.70 долара за тройунция с доставка през юни, след което загуби част от спечеленото и приключи деня на щатските стокови борси с повишение от 15.8 долара до ниво от 721.50 долара за тройунция.

Днес по време на европейската сесия златото регистрира ръст до момента от 2 долара до ниво от 723.50 долара за тройунция с доставка през юни.

Повишението на благородния метал до новите рекордни стойности стана реалност след изнесените данни за продажбите на дребно в САЩ, довели до силно поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути.

Продажбите на дребно в САЩ се повишиха с 0.5% през април, като данните се оказаха под средните очаквания на анализаторите за ръст от 0.7% за месеца.

След негативните данни еврото достигна нова най-висока стойност за последната една година при ниво от 1.2905 долара за едно евро. Към момента единната валута се разменя при нива около 1.2890 долара за едно евро.

Поевтиняването на щатската валута доведе до поскъпване и при останалите метали. Цената на среброто се повиши също до нов 25-годишен максимум, достигайки вчера най-висока стойност от 15.20 долара за тройунция с доставка през юли.

Към момента фючърсите на среброто с доставка през юли се търгуват с понижение от 13.4 цента спрямо вчерашното затваряне на щатските пазари при ниво от 14.83 долара за тройунция.

До нов исторически максимум се повиши и цената на платината, регистрирала най-висока стойност от 1 299.50 долара за тройунция с доставка през юли.

Паладият завърши вчерашния ден на търговия на щатските пазари с покачване от 9.8 долара до ниво от 400 долара за тройунция, като моментно се повиши до най-високо равнище от 401.10 долара за тройунция.

С нов исторически рекорд се отличи вчера и медта, поскъпнала до ниво от 4.16 долара за паунд с доставка през май.

Петролът също отбеляза силен ръст в четвъртък, като фючърсите на суровия петрол с доставка през юни се повишиха с 1.19 долара до ниво от 73.32 долара за барел.

По време на търговията си в Азия и Европа обаче ценната суровина отбеляза известно понижение, като към момента барел суров петрол с доставка през юни се търгува при нива от 72.95 долара за барел.

Ръстът в петрола доведе до поскъпване и на цената на бензина, която добави 5.02 долара до ниво от 2.2196 долара за галон.

Поскъпването на петрола и петролните продукти се обясняват както със стартирането на натоварения откъм шофиране летен сезон в САЩ, така и с продължаващото напрежение около Иран и Нигерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *