Метаморфозите на една реформа

2014 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца..

Предколедно, в последните дни на 2014 година, пенсионната система бе разтърсена от изненадващи предложения за промени. За няколко дни предложението на ГЕРБ, подкрепено от синдикатите, от 2015 година вноските за втора пенсия да могат да се прехвърлят от универсалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ), се превърна в грандиозен скандал.

Спорните промени – ГЕРБ и синдикати срещу всички

Спорнитепоправки бяха обявени изненадващослед тайна среща на правителството и синдикатите в неделен следобед, две седмици преди Коледа. И докато всички очакваха промяна в посока нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране, бе анонсирана и информационната бомба – дава се възможност за свобода на избор на пенсионен фонд за родените след 1959 година и за навлизащите на пазара на труда от 2015 година. И още нещо – изборът да става еднократно.

Припомняме, че управляващитепромениха Кодекса за социално осигуряване(КСО) с приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Съгласно поправките лицата, които започват работа след 1 януари 2015 г., ще трябва в срок от една година да изберат дали да се осигуряват за втора пенсия в универсален фонд, или в НОИ. А тези, които вече работят и са родени след 1959 г., могат еднократно да прехвърлят партидата си от пенсионен фонд в НОИ, без да имат срок за това. Законодателната промяна остава на изчакване до края на март, когато трябва да се постигне консенсус по промяната и по всички други елементи на системата.

КНСБ защити предложението с аргумент, ченяма опасност от кражбана средствата, ако те отидат в НОИ. Манипулация е твърдението, че ще бъдат откраднати парите, защото никой не може да се разпорежда с парите на работника в партидата без неговото лично съгласие, каза в аргументите си президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обаче направи уточнението, че ако се направят тайни поправки в предложението, КНСБ ще бъде против него. Той допълни, че синдикатът е „за“ прехвърлянето на средствата да става еднократно, но не трябва да се изисква от осигурените сега лица в частните фондове да потвърждават изрично участието си в тях.

От друга страна нито една работодателска организация не подкрепи идеята. Против нея се обявиха и всички експерти и икономисти.

На коалиционно ниво поправката също срещна неодобрение – Реформаторският блок остро възрази срещу прокараните законодателни промени. Решението на най-голямата партия да даде възможност за пренасочване на пари от втория стълб към първия предизвика сериозен трус в управляващата коалиция. Един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че ГЕРБ поставя под въпрос мнозинството в парламента и стабилността на управлението. Той нарече решението за пенсиите „силов метод“ и го сравни с решенията без аргументи, налагани от миналия парламент.

Поправка „на изчакване“

Спорният текст от закона за ДОО все пак няма да влезе в сила през следващите три месеца. След като от Реформаторския блок остро възразиха срещу нея, бе постигнатосъгласие да остане „на изчакване”, докато се премисли, редактира и постигне съгласие на четиристранно ниво.

ВицепремиерътТомислав Дончев потвърди за уговоркатав рамките на месец януари да тече разговор по отношение на критиките към предложената промяна за пенсионните вноски. Дончев конкретизира, че ще се обсъжда да има промяна за по-дълъг срок от една година, в който лицето да избира фонд, както и за възможността за обратен ход – от НОИ към частните фондове.

Работодателите обаче не виждат никакви възможности за законодателен ремонт на направените промени инастояха за тяхната пълна отмяна. Според тях никакви редакционни и козметични поправки няма да могат да отстранят изначалните дефекти на започналото според тях настъпление срещу втория стълб на социално осигурителната система у нас.

Възможност за пълна отмяна

Вълната от недоволство доведе до множество изявления и обяснения на финансовия министър Владислав Горанов, който даде заявка запромяна в обратна посока- прехвърляне на средства от пенсионни вноски от НОИ към УПФ. Горанов стигна и по-далеч, като заяви, чеможе и да се откаже от промяната, ако по време на дебатите се окаже, че свободата на избор е нещо лошо.

Социалниятминистър Ивайло Калфинпък посочи, че има различни аргументи за и против, но предупреди, че ако парите отидат в НОИ, се губят личните партиди. Според него идеята е частните пенсионни фондове да докажат, че тяхното съществуване ще увеличи доходите на хората. Не може да имаш постъпления по закон от осигурителните вноски и след това да кажеш колкото излезе, толкова ще дадем, коментира вицепремиерът.

Според бившия социален министър и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политикаИван Нейковобаче при преместването на парите за втора пенсия в НОИ хората ще загубят доходност. Според него е притеснително и намерението на финансовия министър събраните пари от „втора пенсия” да отиват в Сребърния фонд. Нейков видя „скрита цел, която обществото не може да разбере“ в тази идея.

Заикономиститеситуацията е ясна – прехвърлянето на частни партиди в НОИ ще извади парите от икономиката. Ако парите от частните партиди на осигурените в универсалните пенсионни фондове се влеят в общия кюп на държавното обществено осигуряване, това ще извади парите от икономиката, ще удари бизнеса и ще повиши безработицата. Стъпката не е базирана на експертни и актюерски разчети и противоречи на всякаква логика, ще разруши още повече доверието в системата, няма да стимулира осигуряването на реални доходи и ще има временен ефект, след което отново ще се формира дефицит, заявиха те за Investor.bg.

И още неочаквани промени

Изненадите в пенсионното и трудовото законодателство съвсем не се изчерпаха с придобилата популярност „поправка втора пенсия”. Неочаквано и скоростно минаха увеличението на минималната работна заплата, въвеждането на минимална възраст за придобиване право на пенсия в силовите ведомства, удълженият срок за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд до края на 2015 г., закриминализиране на укриването на осигуровкиирешението за замразяване на пенсионната възраст.

Пенсионната възраст отново във фризера

Въпреки привидно постигнатото съгласие, предложено и от социалния министър Ивайло Калфин, да нараства плавнопенсионната възраст, неочаквано тя бе замразена за още една година, след като кабинетът „Орешарски“ също я замрази. Увеличението на стажа за пенсия с по четири месеца годишно обаче бе прието.

Изненадващо тласък получиха други стъпки, за които синдикатите отдавна настояват – увеличение на максималния осигурителен доход, криминализиране на укриването на осигурителни вноски, отлагане на ранното пенсиониране за категорийните работници.

Управляващият кабинет „Борисов 2“ върна отпадналата преди година минимална възраст за пенсиониране за всички категории осигурени лица, тоест всички работещи в Министерството на отбраната, МВР, ДАНС, съдебната система и Министерството на правосъдието губят преференцията за ранно пенсиониране.

Неочакван пробив беше постигнат по отношение на размера наминималната работна заплата. Въпреки твърдата позиция на финансовия министър в началото, че тя няма да нараства от догодина, в крайна сметка бе одобрено не само увеличението на МРЗ през 2015 г., и то с две стъпки, но и през следващите две години.

Въпросите без отговор

Без решение обаче останаха някои горещи въпроси – кой ще изплаща от догодина пенсиите заранно пенсиониращите се категорийни работници, след като професионалните фондове не разполагат с ресурс, ще се увеличава ли размерът на осигуровките, ще има ли ново решение за възрастта и стажа за пенсия. Пакетът от предложения за реформи трябва да е готов до края на март 2015 година.

И въпреки че 2014 година бе обявена за годината за размисъл по сериозните реформи, през която трябваше да се състоят дискусии по всички елементи от пенсионния модел, така че реално да стартират от 2015 година, всъщност това не се случи. Не успяхме да получим така жадуваните предложения, които да запушат дупките в НОИ и да дадат дългосрочна визия с хоризонт за десетилетия напред.

Така наречената пенсионна реформа през 2014 година мина през ръцете на три правителства – кабинетът „Орешарски“ не успя да прокара промени, служебният министър Йордан Христосков предложи варианти за промени, а в края на годината съвсем нов вариант излезе от кабинета на Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *