МЗ печели 10 млн. лв. по проект за продължаващо обучение на лекари

София /КРОСС/ Министерство на здравеопазването е получило одобрение за финансиране на Проект за продължаващо обучение на лекари чрез ефективни технологии (ПОЛЕТ). Проектът се финансира от Европейски социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013″.
Общата стойност на проекта е 9 999 977,33 лв. Той е с продължителност 3 години и девет месеца и се предвижда да започне през есента на 2010 г. Предстои подписване на договор за изпълнение, съобщават от МЗ.
Целта на проекта ПОЛЕТ е подобряване ефективността на здравната система чрез инвестиция в знания и въвеждане на иновации в продължаващото медицинско обучение. Предвижда се подобряване знанията на лекарите чрез предоставяне на специализирана информация относно профилактиката, диагностиката и лечението на социално-значими заболявания в областта на кардиологията, неврологията, ендокринологията, пулмологията, диететиката, съвременната терапия, медицинската етика и право. Проект ПОЛЕТ ще изпълни мерки, насочени към повишаване професионалния капацитет и въвеждане на добри клинични практики в сферата на профилактиката, диагностиката и лечението на социално-значимите заболявания. В рамките на проекта се предвижда изграждане на електронно базирана платформа за информация и дистанционно обучение, изготвяне и разпространение на специализирана информация, провеждане на специализирани училища, провеждане на интердисциплинарни конференции, както и обмяна на опит с водещи специалисти от ЕС и провеждане на международна конференция по профилактика и рехабилитация на социално значимите заболявания. Множеството специфични дейности ще бъдат изпълнявани съвместно с научните медицински дружества, университетите и съсловните организации. Изпълнителите на всички дейности ще се избират при спазване на разпоредбите на действащото национално законодателство в областта на обществените поръчки и правилата за провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки от МЗ, когато се финансират със средства от ЕС.
Проектът ПОЛЕТ е насочен към всички лекари и цели разпространяване на информация, касаеща актуални общоприети концепции в областта на медицината. Проектът ще подкрепи усилията за подобряване надграждащото непрекъснато медицинско обучение на общопрактикуващите лекари и лекарите-специалисти в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *