Мигрант, емигрант или имигрант – кое какво е?

Вероятно половината средностатистически граждани не знаят как правилно да употребяват мигрант, емигрант или имигрант. Това са три сходни по звучене, но различни по значение думи, които често се употребяват неправилно и водят до недоразумения.

webmiastoto.com ни просветлява по темата, като обяснявапо какво се различават тези думи и кое е общото помежду им.

Мигрант– някой, който поради ред причини е напуснал обичайното си място на живеене и отива да се устрои на ново местообитание или прекарва времето си в безкрайни пътувания. С прости думи: лице, което се преселва от една държава в друга.

Бежанецът също е напуснал своята страна, но го е направил заради преследване, а мигрантът напуска поради икономически причини, следване в чужбина и т.н. Бежанецът бяга от своята държава, защото е застрашен и търси международна закрила, а мигрантът се ползва със защитата на своята държава, дори когато е в чужбина.

Според ООН бежанецът е човек, който е напуснал своята страна поради страх от преследване заради раса, националност, принадлежност към конкретна социална група или политическо мнение. Бежанците не се ползват със защита от своята държава.

Думата „мигрант“ идва от латинския глаголmigrare – придвижвам се от едно място на друго. От това обобщено понятие произхождат и останалите две думи.

Емигрант– това е човек, който напуска държавата си, за да живее в чужбина. Изселил се е в друга държава. Пример: Българите във Великобритания са емигранти, изселили са се там.

Имигранте човек, който е живял в чужда държава, а сега е дошъл в твоята. Пример: българите са имигранти за британците, защото са се заселили във Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *