МИЕ предлага капитализиране на задълженията на Кремиковци

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) определя като алтернативен вариант за запазване на „Кремиковци“ капитализирането на задълженията на дружеството чрез изготвяне на оздравителен план, който да предвижда трансформиране на вземанията на кредиторите в част от капитала чрез увеличението му. Това е записано в писмо на министъра на икономиката и енергетиката до работниците от комбината, прочетено от техни представители по време на протеста днес пред МИЕ.
Схемата е приложима само по отношение на вземанията на частни кредитори, но не и за публичните вземания, отбелязва министър Петър Димитров.
По закон оздравителният план може да бъде изготвен от длъжника, синдика, кредиторите, които притежават най-малко една трета от вземанията, и акционерите, които притежават най-малко една трета от капитала на дружеството, или 20 на сто от общия брой на работниците. Държавата не може да предлага такъв план, защото притежава само една четвърт от капитала на дружеството и по-малко вземания от необходимия минимум от една трета от вземанията, отбелязва министърът.
Вариантът с капитализирането на задълженията би могъл да спре преминаването към осребряване на имуществото на комбината, който е в открита процедура по несъстоятелност, но задължително условие за реализацията му е да има постигнато съгласие от всички кредитори. В противен случай планът за оздравяване трябва да предвижда покриване на вземанията на кредиторите, припомня министърът.
Сред пакета от социални мерки при съкращения на работниците, който се подготвя от държавата, министърът посочва възможността приоритетно да бъдат включени освободени от комбината работници в осъществяването на значими инфраструктурни проекти от транспортния и енергийния сектор. Друга социална възможност е започването на процедура за кандидатстване с проектно предложение за получаване на средства от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията. Средствата от този фонд могат да се използват за предоставяне на услуги за трудово посредничество, обучение, мобилност и насърчаване на предприемачеството, но не и за изплащане на обезщетения и помощи, отбелязва министърът.
Министър Димитров информира работниците, че всички сигнали за нарушения в комбината и констатации от извършени проверки са предоставени на компетентните органи и са образувани съдебни производства.
По-рано днес лидерът на КТ „Подкрепа“ в комбината Людмил Павлов съобщи пред журналисти, че в края на миналата работна седмица в комбината е пристигнало писмо от ръководството на „Булгаргаз“, в което холдингът информира, че на 12 май от 14.00 часа ще спре подаването на природен газ за „Кремиковци“ заради натрупани задължения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *