Микрофинансирането бележи 2-рото си издание в ЕС

Микрофинансирането като мрежа и действие на практика е една от инициативите на Европейския съюз, която,с водещата роля на Центъра за микрофинансиране тази есен отбелязва второто си издание. Като повечето начални стъпки и Европейският ден за микрофинансиране използва повода за популяризирането на инициативата с различни форми – семинари, кръгли маси с дебати по темата, изложения и срещи за обмен на информация и опит. Мотото на втория европейски ден на микрофинансирането е „Създаване на възможности извън микрокредитирането“.

В представите на широката публика микрофинансирането най-често се свързва с предоставянето на малки кредити за извършването на определен бизнес или определена задача от социалната сфера. Но освен кредитирането микрофинансирането в повечето случаи представлява серия от различни услуги, което не се побират в рамката на предоставяне на традиционните  финансови механизми от познатия мейнстрим в сектора – акции, пазари, спекулации с чужди пари и т.н.

Затова и организациите, които се организират и работят на принципа на микрофинансирането, се ориентират преди всичко към по-цялостното решение на нуждите на своите акционери и потребители. Серия от интегрирани услуги като микрозастраховки, микролизинг, микоспестявания, микрофранчайз и др. стават все по-важна част от палитрата на дейности, която  разшиирява и обособява този важен сектор.

Затова е вторият ден от Европейският ден за микрофинансиране ще акцентува върху всички възможности на този етап за предоставянето на нефинансови услуги или всички други съпътстващи, но не второстепенни дейности, които могат да бъдат важна част от съпричастността и подкрепата на клиентите. А това вече им намалява до значителна степен рисковете от неуспешен бизнес ход и свързаното с това некоректно изпълнение на задълженията към организацията, която е предоставила кредита…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

One thought on “Микрофинансирането бележи 2-рото си издание в ЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *