Милен Велчев: Най-важно в момента е да се намалят разходите

Според Милен Велчев, бивш финансов министър в кабинета Сакскобургготски, най-важно в момента е да се намалят разходите, защото“държавата харчи повече, отколкото е харчила, когато и да е било за последните 15-20 години“.
Според Велчев заложените в бюджета за 2010 г. разходи от 43% от БВП могат и трябва да бъдат съкратени. Има сериозен спад в събираемостта от данъци – каза още в предаването на „Хоризонт“ – „Неделя 150“ бившият финансов министър. Той подкрепи увеличаването на ДДС, въпреки възможния прокризисен ефект.
„Донякъде прокризисна, но не в такава степен, в каквато би било увеличаването на друг данък, например Данък върху доходите на физическите лица или Корпоративният налог. Ако те бъдат увеличени, това ще е много по-прокризисна мярка. Същото важи и за увеличаването на осигуровките т. е. никога не е приятно да се увеличава данък. Увеличаването на данъци не помага за излизането от кризата. Но, ако трябва да се избира кой данък да бъде повишаван с максимален ефект и с минимален негативен ефект върху икономиката, това е ДДС“, коментира Велчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *