Милен Керемедчиев: Пощите не са хоремаг!

Български пощиводят преговори с консорциума между ВИП Секюрити и СИБанк да станат подизпълнител при разпространението на винетки. Това каза за Дарик главният изпълнителен директор на „Български пощи” Милен Керемедчиев. Според него, пощите имат добра, наситена мрежа от станции, което е удобство за хората. Той допълни, че силата на дружеството не е в търговията с различни стоки като капачки галоши и т. н. и пощенските станции не са хоремаг. Ето какво още каза Милен Каремедчиев:

Все още се водят преговори с консорциума, който е спечелил за разпространението на винетките да сме подизпълнител. Ние бяхме обявили, че ще поддържаме 4002 крайни разпространителни пунктове, че ще имаме денонощни гишета, гишета с удължено работно време, че ще работят 800 автомобила по снабдяването с винетни стикери. Всичкото това носи разходи и нашите разходи не са малки. Ние сме търговско дружество, което трябва в края на годината да реализира печалба. За 2009-а година Български пощи са имали печалба от разпространението на винетни стикери в размер на 7,045 млн. лв., а що се касае до хората, мисля, че това ще бъде лишаване от един вид удобство, тъй като смятам, че 4002 пункта в цялата страна е една доста добра, наситена мрежа. „Български пощи” са продали за 2009-а най-голям брой винетни стикери. 30 процента от винетните стикери са продадени от „Български пощи”.
Куриерските услуги. Защо „Български пощи” като че ли не са достатъчно конкурентноспособни на тези сякаш по-мобилни и експресни куриерски фирми?
Съгласен съм с Вас. Все пак ние сме един доста голям мастодонт, бих казал даже досега сме били тревопасен динозавър, който е трудно маневрен и е бил атакуван от своите конкуренти, които са откъсвали по едно парче месо от неговата плът. Моята задача е да превърна този тревопасен динозавър в тиранозавър. Расте интересът към хибридна поща, тоест отпечатването и разпространението. Много е интересен казусът, че това е европейска директива вие да си поличавате на хартия сметката за ток, вода телефон, както и информация за кредита, който сте взели, и всички други услуги, които сте ползвали. Отпечатването и разпространението на тази информация е може би голямата битка в момента.
В местните пощенски станции се предлагат какви ли не стоки. От капачки за буркани до чорапи. Смятате ли, че това е подходяща търговска дейност за новия имидж на Български пощи, към който вие сте стремите?
Това не е силата на Български пощи. Ние не можем до продаваме капачки, галоши или фланелки или каквото и да е друго. Ние не сме хоремаг. Силата на Български пощи е да достави определена стока до крайния потребител и затова няма да продължим тази идея да предоставяме лекарствени средства в нашите пощенски станции. Точно обратното, бихме търсили партньорство с голям дистрибутор на лекарство, с което ние просто да доставяме тези лекарствени средства въз основа на вече изпълнен ангажимент от дистрибутора на лекарства до крайния потребител.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *