Милети Младенов: Данъците в страната не трябва да се увеличават

Данъците в страната не трябва да се увеличават, независимо че има индикации за увеличение на косвените данъчни задължения. Това заяви днес във Варна икономистът Милети Младенов, който участва в научно-приложна конференция с международно участие Инвестиции в бъдещето.
Той допълни, че последните прогнози за икономическата криза в страната сочат, че тя ще продължи по-дълго от очакваното.
Страната се влияе от пазарите и ставащото навън, каза Младенов. Той добави, че не трябва да бъдем крайни песимисти за излизането от кризата. Според него кризата е засегнала и реалния сектор, а не само финансовия пазар. Младенов смята, че заради валутния борд БНБ не може да влияе на лихвените равнища в страната.
Ръководителят на катедрата по финанси в Икономическия университет във Варна Стефан Вачков посочи, че поведението на банките у нас зависи от поведението на техните майки в чужбина. По думите му един чуждестранен акционер не се интересува дали дадено лице в страната ще може да обслужва нормално кредита си. Поведението на банките в България в обозримо бъдеще ще зависи от това в каква степен ще се стабилизира местната икономика в страните на банките майки, добави той.
Икономистите, участващи във форума, смятат, че излизането на кризата може да стане чрез съживяване на икономиката с осъществяването на големи инвестиционни проекти.
Организатори на конференцията са Териториалната организация на научно-техническите съюзи във Варна, общината, Икономическият и Техническият университет в града, Икономическият институт към БАН. На форума ще бъдат представени общо 40 доклада.

Финанси
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *