Милиардерите държат властта в Русия

Селскостопанският концерн Русагро се готви да пусне свои акции на борсата, от които ще бъдат продадени 20 процента. Емисионните банки оценяват стойността на компанията на 1,07 млрд. д. до 1,37 млрд. долара. Ако концернът бъде продаден по максималната цена, то сегашната му собственичка ще стане милиардерка, пише германското издание „Виртшафтсблат“.

Тази дама се казва Наталия Биковская. От 1996 г. тя е съпруга на Вадим Мошкович, но според бивш мениджър на Русагро тя никога не се е месила в делата на мъжа си. Чисто формално Биковская притежава и своя пакет акции (70 процента след излизането на борсата).

Всъщност Мошкович е политик, който от 2006 г. представлява Белгородска област като сенатор в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент). Официално като сенатор той не може да извършва никаква друга дейност, за да не бъде въвлечен в конфликт на интереси.

Богаташите в политиката

Тези изисквания обаче се гъвкави и не случайно сред 100-те най-богати руснаци в класацията на американското списание „Форбс“ 11 са депутати в Държавната дума (долната камара на руския парламент) или в Съвета на федерацията. Мошкович, между другото, не е в този списък. Най-богатият руски парламентарист е 44-годишният Сюлейман Керимов, собственик на финансовия и петролен холдинг Нафта-Москва. Капиталът му се оценява на 5,5 млрд. долара. От 1999 г. Керимов заседава в Думата, но през 2007 г. бе принуден да се прехвърли в Съвета на федерацията. Преди това неговото Ферари, в което беше и една дама от шоубизнеса, катастрофа в Ница и репутацията на депутата леко пострада.

Сред действащите политици обаче Керимов далеч не е най-богатият – преди него е Роман Абрамович. По-рано губернатор на Чукотка, а сега председател на парламента й, Абрамович си остава най-богатият руснак, като състоянието му се оценява на 11,2 милиарда долара. Докато функциите на Абрамович в Чукотка са до голяма степен представителни и са необходими на олигарха заради политическия имунитет, то други олигарси дължат богатството си на политическо влияние в региона.

Като пример може да се посочи бившият президент на република Адигея Хазрет Совмен или Урал Рахимов – собственик на башкирския петролен сектор. Рахимов не само е депутат в парламента на република Башкирия, но е и син на президента й Муртаз Рахимов, който от началото на 90-те години на 20-ти век управлява страната с диктаторски методи.

По същия начин от началото на 90-те години Москва се управлява от Юрий Лужков. В същото време съпругата на Лужков Елена Батурина е най-богатата жена в Русия със състояние от 2,9 милиарда долара. Тази лъвица на строителния пазар непрекъснато завежда съдебни дела срещу хората, които твърдят, че между тези два факта има определена връзка. Досега Батурина печели всички дела, заведени пред московски съдилища, отбелязва изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *