Милионери на държавна заплата

Декларацията на Боян Боев, който стана председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в последните дни на миналата година, открехва завесата към една грижливо пазена тайна – за възнагражденията на висшия мениджмънт в държавните предприятия. Боев е декларирал 143 648 лв. от заплати за миналата година, което прави почти 12 хил. лв. на месец. През първата половина на 2013 г. Боев бе шеф на дирекция в ТЕЦ „Марица-изток 2“, а от юни до декември бе изпълнителен директор на БЕХ, пише „Сега“.

Скандалният председател на Съвета на директорите на БЕХ Георги Христозов (който дефилира в бордове на няколко важни държавни фирми, при положение че е бил съден и по тази причина без достъп до класифицирана информация), кара лада, но пък има впечатляващи влогове.

В няколко сметки той държи общо 3.5 млн. лв. Христозов е декларирал и имоти във Видин, Хасково и София. Самият той все още е шеф на БЕХ, макар по закон да няма право на това заради делата срещу него, въпреки че е реабилитиран.

Управителят на БНБ Иван Искров е спестил 23 хил. лв. от заплата и лихви. А заместникът му Калин Христов, който миналата година за кратко бе министър на финансите в служебния кабинет, си купил скъп апартамент от 139 кв. м за близо половин милион лева със заем и спестявания.

Неговата придобивка обаче бледнее пред луксозния имот, вписан в декларацията на Ралица Агайн, член на Комисията за финансов надзор. През 2012 г. със съпруга си тя е придобила „апартамент с тераса и гараж“ с площ 758 кв. метра за близо 2.5 млн. лева. Семейството има и голям ипотечен заем в евро, чиято левова равностойност е близо 2.3 милиона. Разполага и с депозити в банки – 102 хил. и 135 хил. лв. Агайн си има и два апартамента, купени през 2005 г. Те са доста по-скромни и като цени, и като квадратура.

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов очевидно е спестовник – декларирал е 49 хил. лв. депозит в банка, заделени от заплати.

Напусналият наскоро поста началник на НСО Тодор Коджейков е записал един банков влог от 36 хил. лв., които е спестил от заплата. Директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров пък е декларирал закупуването на апартамент с двор заедно с жена си през 2004 г. Става дума за общо 373 кв. м, като застроената площ е 226 кв.м. Покупката е за общо 84 хил. лв. Той и жена му са купили Смарт и БМВ 320. Димитров сочи и влог от 4500 евро и заем от 28 хил. лв.

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев декларира само влог от 12 700 лв., като средствата са от заплата.

Председателят на новата служба за подслушване и следене – ДАТО, Цветан Китов декларира придобиването на апартамент в София през 1988 г. Той е получен от съпругата му чрез дарение. Пак с дарение тя получава и къща с двор край София през 1994 г., както и ниви в Нови искър, „Младост“, „Панчарево“. Китов и жена му купуват и къща с двор в София през 2006 г. Двамата декларират налични 13 хил. лв., както и влогове от около 45 хил. евро, около 20 хил. долара и 22 хил. лв.

Главният секретар на МВР Светозар Лазаров и неговата съпруга са продали апартамент от 133 кв. м в София за 172 113 лв. Деклариран е и неин влог от 88 хил. евро, придобити от продажба на апартамент. Лазаров е погасил потребителски кредит от 10 хил. лв., както и е заличил договорна ипотека за 89 хил. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *