Милиони работни места за висококвалифицирани кадри създават в ЕС

За висококвалифицираните кадри ще бъдат открити милиони нови работни места в сектора на услугите в рамките на Европейския съюз. Това сочи изследване на Съюза. Според проучването фермерите, рибарите и чиновниците ще се превърнат в „рядка порода” за Европа, за разлика от образованите работници.

Над 13 милиона нови работни места ще бъдат създадени до 2015 година, като преобладаващата част от тях ще бъдат за хора с най-висока квалификация, сочат данните от проучването на Европейския център за развитие на професионалното обучение.

През 1996-та квалифицираните работници в областта на земеделието и риболова са били близо 10 милиона души, но броят им постоянно намалява и вероятно след 8 години ще бъде с 50 на сто по-малък.

Броят на занаятчиите също ще продължи да спада на фона на навлизането на новите технологии. Това, според изследването ще доведе до намаляване на работните места в производствения сектор с 500 000 през 2015 година.

Броят на работните места в сферата на бизнеса, дистрибуцията, транспорта, хотелиерството и кетъринга, ще нараства най-бързо, прибавяйки 9 милиона нови места през следващите осем години. Перспективите за кариера в областта на финансите обаче са мрачни, се допълва в изследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *