Минаваме граници с ? 10 000 в брой

До 10 000 евро в брой можем да носим при преминаване на границите в ЕС, без да ги декларираме пред митниците. Това гласи регламент на ЕС, който влиза в сила от днес, припомниха от Агенция „Митници“. Досега при влизане или излизане от България трябваше да се обявяват всички суми в брой над 8000 лв. Ако носите над 10 000 евро в брой, вече трябва да декларирате тяхната равностойност в лева, кой е собственикът на парите, техния произход, предназначение, маршрут и дали пътувате с кола, кораб или самолет. Ако германец внесе над 10 000 евро през Видин, трябва да ги декларира в най-близката митница. Необявените средства се конфискуват при евентуална проверка от мобилна митническа група във вътрешността на страната.

Запазва се изискването при изнасяне на суми над 25 хил. лв. в брой да носите удостоверение от Националната агенция за приходи, че нямате данъчни задължения.

Нови са и декларациите, които се попълват при пренасяне на голяма сума в брой. Те са на няколко езика и вече ги има на всички гранични митнически пунктове в страната. Декларират се и пренасяните благородни метали, ако са над 37 г необработено злато или платина, над 60 г златни бижута, над 300 г сребро, както и скъпоценните камъни извън тези бижута.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *