Минаваме задължителен преглед за своя сметка при постъпване на работа

Досега в КТ беше записано, че всички работници и служители подлежат само на периодични профилактични медицински прегледи за сметка на работодателя. Той ще продължи и в бъдеще да плаща за тях.
Ходенето на лекар  сега е регламентирано в две наредби – за документите, необходими при постъпване на работа на лицата, и за задължителните предварителни и периодични прегледи, на които подлежат работниците. Според тях обаче тези прегледи са задължителни само при постъпване на работа за първи път, при започване на работа, свързана с вредни фактори, и при прекъсване на трудови правоотношения за повече от три месеца.
Все още не е ясно на какви прегледи ще трябва да ходят кандидатите за работа, тъй като това ще бъде регламентирано в наредба на здравното министерство, както и дали промените няма да доведат до дискриминационни ситуации, при които работодатели да използват медицинските, за да отказват работа на бременни жени или хронично болни например. Сега в наредбата за задължителните прегледи на работниците е описано за кои професии се ходи предварително на лекар и през какви специалисти се минава. Обикновеното медицинско, нужно при постъпване на работа в нормална среда, се изготвя от личния лекар. Джипи обясни, че в него се записва само ако лицето има ТЕЛК и какви дейности са му разрешени да упражнява според увреждането, както и общият здравен, сърдечен и неврологичен статус. Може обаче работникът да бъде пратен на специалист, ако има някакви проблеми в дадена област. В момента личните лекари не са длъжни да записват, ако хората имат тежко заболяване, като рак например, което не би повлияло пряко върху изпълнението на работата им, но предполага по-често излизане в болнични. А това може да откаже работодателя да ги назначи.
По информация на „Сега“ задължителното медицинско за всички, започващи работа, е по искане на бизнеса, откъдето твърдят, че нямат поглед върху здравния статус на кандидатите, тъй като данните от периодичните профилактични прегледи при предишния работодател не са достъпни за новия.
Лични лекари отново напомниха за дублирането на дейности, тъй като според Закона за здравното осигуряване всеки е длъжен да ходи на профилактичен преглед веднъж годишно, а според Закона за безопасни условия на труд работодателят също е длъжен да осигури профилактични прегледи на наетите от него. Така излиза, че работник, който например е ходил на преглед при личния си лекар през януари, отново е на преглед през февруари по линия на работодателя, през април може да му се наложи да потрети, тъй като постъпва на нова работа, а ако е на изпитателен срок и след 6 месеца я смени с друга, да си прави прегледи за четвърти път.
От социалното ведомство твърдят, че с предложената нова разпоредба в КТ само се изчиства несъответствието в нормативната уредба, като предварителните прегледи вече ще бъдат регламентирани и в КТ, а не само в наредбите. Условията за провеждането им пък не съответствали с действащата в момента здравна система и въведените със закона за здравословни и безопасни условия на труд принципи за превенция на здравните рискове. Факт е, че наредбата за задължителните предварителни и периодични прегледи на работниците е от 1987 г., поправена е през 2005 г., но в нея например все още е записано, че прегледи правят участъкови специалисти, каквито отдавна няма. От здравното министерство също обещават само да бъдат изчистени казусите, които се разминават със сегашната нормативна уредба.
От МТСП съветват работодателите да се допитват до службите по трудова медицина, с които имат договори, къде да пратят кандидатите си за работа на прегледи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *