Минималната заплата вече е 420 лв., пенсионната възраст за трета категория труд нараства

Пенсионната възраст за трета категория труд нараства на 61 години за жените и 64 за мъжете. Изискваният стаж нараства също от днес с два месеца.

Минималната работна заплата вече е 420 лева. След облагане с данъци и осигуровки, най-ниско платените работници ще получат 329 лева. За бизнеса в някои сектори, 420 лв. са непосилни, защото върху сумата се начисляват и добавките за прослужено време, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: „Минималната работна заплата става фактически не 420, а 470 лева, което е повече от средния осигурителен доход в 5 икономически дейности, където са заети над 200 хиляди души“.
По-високата минимална заплата не се отразява на размера на обезщетението за гледане на малко дете през втората година. Той се запазва на 340 лева.

От днес са в сила новите, по-високи размери на детските добавки. За едно дете в бедно семейство те се увеличават с 2 лв. и стават 37 лева. Парите за две деца остават общо 85, а за три се повишават с 10 лв. и ще са 130 на месец. За раждане на трето дете, еднократната помощ се увеличава от тази година със 100 лв. и ще е 300. Традиционно и през тази година се увеличават средно със 7% минималните осигурителни прагове, за работещите в реалната икономика. Индексацията на пенсиите ще е с 2,5 на сто, но от 1 юли. Прогнозите сочат, че за цялата 2016 г., реално пенсиите ще отбележат ръст от 3,5 на сто.

До юни е в сила забраната за варене на домашна ракия.
От обращение излиза банкнотата от 1 лев, припомня БНБ. До края на миналата година банкнотата беше официално платежно средство. В обращение има около 4 милиона банкноти. Всеки, който иска да ги обмени с познатата еднолевова монета, може да го направи в платежния център на БНБ без такса.
Новият акциз за цигарите е в сила от днес. Това ще доведе до поскъпването им с 20 стотинки до 1 лев за пакет през следващите месеци.

Природният газ поевтинява с малко над 2%, но цените на топло и електроенергията остават непроменени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *