Минималните осигуровки по сектори може да се вдигнат административно

Социалният министър Йордан Христосков даде ултиматум на синдикатите и работодателите за минималните осигурителни прагове. Новото послание е, че ако не се договорят нови равнища, то ще последва административно вдигане. В предходните две години малко над половината от секторите успяваха да договорят равнище на минималните осигуровки, а в останалите браншове нивата оставаха непроменени.
По този начин социалният министър показва желание за вдигане на минималните осигуровки, но прехвърля към синдикати и работодатели договарянето на процента на увеличението. Това обаче крие рискове, защото бизнесът може добре да знае, че при даден праг ще фалира, но синдикатите могат винаги да настояват за ръст.

Новата посока, в която ще работи Христосков, беше обявена при представянето на зам.-министрите му и членовете на политическия кабинет. Той призова работодателите и синдикатите да постигнат максимален брой споразумения, защото там, където няма такива и не е имало през последните 2-3 години, ще бъде наложено административно увеличение.
Министърът обяви, че към момента са договорени промени в минималните осигурителни доходи за 35 от общо 85 икономически дейности, в които работят около 1 млн. души.
Средното увеличение е 4.1%, колкото беше и за 2014 г. Година по-рано нарастването беше с 4.83%, след като за 2012 г. беше 7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *