Минималните осигуровки със среден ръст 4%

4,2 на сто – това ще бъде средното повишение на праговете на осигуровките от следващата година според споразумението между работодатели и синдикати. Министерството на труда даде още няколко дни до края на тази седмица за сключване на още договорки, съобщава Стандарт Нюз.

Служебният министър Йордан Христосков вече обяви, че в отраслите, където не са водени преговори, ще наложи административно увеличение, равно на постигнатия среден ръст. Бизнесът е против тази намеса и настоява осигурителните прагове в отраслите без договореност да останат без промяна.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) предлагат в бъдеще тези прагове да се договарят не само по отрасли, но и по региони и в зависимост от големината на фирмата. В районите, където преобладават възнаграждения, по-ниски от средната заплата за страната, ръстът на осигурителните доходи да е по-скромен от богатите райони. Аналогично АИКБ предлага в малките фирми да се определят по-ниски увеличения от големите компании. Според АИКБ този подход може да се приложи и при определянето на минималната работна заплата. Така тя ще стане диференцирана в зависимост от големината на предприятието и къде се намира то – в беден или богат регион.

„Това е абсолютна дискриминация към работещите, които полагат еднакъв труд в различните предприятия и региони“, коментираха от КНСБ. Синдикатите настояват служебният социален министър да разпростре договорения среден ръст на минималните осигурителни доходи върху всички браншове без споразумения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *