Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става 420 лв.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да се увеличи от 260 лв. до 420 лв., а за земеделските производители и тютюнопроизводителите да бъде 240 лв. от 1 януари догодина.
Това предвижда проектът за държавния бюджет за 2010 г., който парламентът прие на първо четене на извънредно заседание. Максималният месечен размер на осигурителния доход остава непроменен – 2 000 лв.
Минималното и максималното обезщетение за безработица също няма да бъдат променяни в сравнение с 2009 г. – 120 лв. и 240 лв. Запазва се и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете до навършване на 2-годишна възраст, което остава 240 лв. и през 2010 г.
Общата заетост се очаква да намалее с 2.5 процента през 2010 г. Догодина се запазва и размерът на минималлната работна заплата от 240 лв. Предвижда се хората над 75 години да получават добавка до 50 лв. към пенсиите си.

Една от мерките с най-силен ефект върху преодоляване на негативните последици от кризата върху заетостта и доходите на българските граждани е предвиденото намаление на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с 2 процентни пункта, считано от 1 януари 2010.
По такъв начин ще се осигурят нужните стимули за бизнеса да запази съществуващите работни места, от което най-големи ползи ще извлекат нискоквалифицираните работници и работниците в най-силно засегнатите от кризата сектори от икономика, пише в мотивите на вносителят – Министерският съвет.
Намалението на осигурителната вноска през 2010 г. ще бъде 1.1 процентен пункт за работодателя и 0.9 пункта за работника.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *