Министерствата и липсата на инвеститори блокирали приватизацията

Агенцията за приватизация не е успяла да продаде нито едно от дружествата, включени в приоритетния й списък през миналата година. Това е довело до скромните постъпления от едва 3.7 млн. лв. „Виновни“ за малкия брой сключени сделки са ресорните министерства, които са се отказали от продажбата на част от фирмите, както и липсата на инвеститори. Това е записано в годишния отчет на ведомството на Емил Караниколов за 2013 г., който бе внесен в Народното събрание. Ведомството се отчита с числом и словом 7 продажби, а приходите от тях са 2.3% от предвидените постъпления.

Приходи от сделки се чакаха от продажбата на фирмите „Адис“, „Аудиовидео Орфей“, „Българска фондова борса – София“, „Централен депозитар“, „ВМТ Орбита“, „Военно издателство“ и „Свободна зона – Свиленград“. По една или друга причина нито една от тези сделки не е станала факт, показва отчетът. Все пак общите постъпления от приватизацията и следприватизационния контрол са за 172.8 млн. лв., натрупани от контрол, такси, плащания в компенсаторки и др. От агенцията дори са изчислили, че на един човек от ведомството се падат по 1.6 млн. лв. приходи. Ако пък се смятало по броя на специализираната администрация, то събраната сума скачала на 2.5 млн. лв. на човек.

Приватизацията забуксува още в началото на мандата на правителството. То реши да съживи част от фалиралите държавни предприятия със стратегия за реиндустриализация на икономиката. Данните на БНБ от своя страна показват, че инвеститорите са разколебани и вложенията у нас намаляват в сравнение с началото на миналата година. Ситуацията през следващите месеци едва ли ще се промени съществено най-вече заради зрелищните акции срещу ЕРП-та, търговски вериги и др.

Топсделките през 2013 г. трябваше да бъдат продажбата на БДЖ „Товарни превози“ и „ВМЗ – Сопот“, но и двете процедури бяха прекратени. За товарните превози кандидатстваха 9 фирми, от които останаха 4 – „Бългериан Карго Експрес“, „ТД Груп Феровиар Роман“ – Румъния, „Болкан файненшъл сървисис“, „Донау – финанц транспорт и Бетейлигунгс“ – Австрия. Заради огромните задължения на дружеството обаче кредиторите наложиха запор на активите му, което блокира продажбата. На камък удари и продажбата на военните заводи в Сопот. Оферта за фирмата подаде само един кандидат – софийската „Емко“, която внесе документи за покупката, но не и нужния депозит от 3 млн. евро.

ПОД ВЪПРОС

Липсата на приватизация сериозно вреди на постъпленията в т.нар. Сребърен фонд. Той бе създаден от бившия социален министър от БСП Емилия Масларова като идеята бе парите в него да гарантират пенсиите след 2020 г., когато демографският проблем ще бъде най-сериозен. Към края на март т.г. във фонда е имало 2.33 млрд. лв. През м.г. в него са влезли 245 млн. лв. – от тях 56 млн. лв. са от раздържавяване, 186.6 млн. лв. от концесии и 2.2 млн. лв. от глоби. По правило постъпленията във фонда се формират и от бюджетни излишъци, каквито България не е имала от 2008 г. насам.

ПЛАНОВЕ

Въпреки отчетените нищожни приходи от приватизация, през тази година от продажби и контрол агенцията очаква 326.4 млн. лв. В скромните 11 страници на плана за работа през 2014 г. от ведомството отбелязват, че сред приоритетните сделки ще бъдат продажбата на фондовата борса, „Централния депозитар“, „Параходство Български морски флот“ и др. Все пак оттам допускат, че плановете им може и да не се осъществят. Ако това стане, причините са обявени още отсега – слабият инвеститорски интерес, икономическата криза и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *