Министерството на икономиката готви нови застраховки за износителите

Министерството на икономиката чрез Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) ще подготви нови продукти в помощ на малките и средните фирми, които искат да изнасят продукцията си.

Предвижда се да се въведе нов продукт, предназначен за фирми с малък експортен опит. Той предвижда по-бърза и улеснена процедура за кандидатстване и одобрение, както и консултация за финансовото състояние и надеждността на чуждестранния партньор. Възможност да се застраховат ще имат сделки с период на отсрочването до 180 дни. Рисковете по експортните сделки ще могат да се финансират със застрахователната полица на БАЕЗ.

Нов продукт се предвижда да се предложи и на по-големите компании, които са износители с опит и разполагат със система за постоянна оценка на кредитния риск и които поддържат добра база с информация за история на плащанията на техните чуждестранни контрагенти. На тези компании БАЕЗ ще предостави по-гъвкави условия, отговарящи на спецификите на рисковете, свързани с компанията, бизнеса и индустрията. Ще бъдат покривани сделки с отсрочване на плащането до 24 месеца, като фирмите ще могат да получат покритие на търговски и/или политически рискове за над 150 държави. Основните параметри на продукта включват по-улеснена процедура за кандидатстване, по-ниска застрахователна премия и допълнителни бонуси при застраховане на по-големи търговски обороти.

Отделно за пазари, където има сложна политическа обстановка, ще бъде въведена „Застраховка на търговски и политически риск“. Продуктът предоставя едновременно покритие както на търговските, така и на политическите рискове по експортни сделки.

„Новите услуги ще гарантират получаване на плащането по външнотърговските сделки и ще дадат възможност износителите да работят при по-облекчени и конкурентни условия“, посочват от Министерството на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *