Министерството на икономиката ще насърчава млади предприемачи в иновациите

Министерството на икономиката и енергетиката ще насърчава иновационната активност на младите хора чрез проекта “Техностарт“. Той е насочен към студенти, докторанти и завършили висшето си образование през учебната 2013/14 г. бакалаври и магистри. Те ще могат да кандидатстват с бизнес план за иновативна идея. Ако той бъде одобрен от независими експерти и после защитен пред оценяващ комитет, ще може да получи безвъзмездна финансова помощ до 20 хил. лв. Условието е одобреният кандидат да регистрира своя фирма (ЕООД или ЕТ) по Търговския закон, или да е свързано лице с някого, който притежава фирма със сходен на предложения бизнес план предмет на дейност. Така ще може повече млади хора да започнат свой бизнес в страната, смятат в министерството. Друго условие е кандидатите да нямат задължения към държавата. Те са задължени да осигурят 10% от безвъзмездната помощ под формата на финансови средства или материални активи.

Допустимите дейности за стартиращи технологични фирми са в преработващата промишленост, информационните услуги, научната и развойната дейност.

Проектът е замислен в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014 -2020 г. Предвижда се общата безвъзмездна финансова помощ по „Техностарт” да бъде 400 000 лв., отпуснати с постановление от държавния бюджет. Ще се финансират около 20-25 разработки, в зависимост от спецификата на бизнес плановете. Идеята е да се стимулира инициативността на прохождащи предприемачи в най-ранния етап от дейността им – когато се разработва бизнес план и се реализират продуктите и услугите през първата година. Могат да кандидатстват български и чуждестранни студенти и докторанти от български висши училища, както и български студенти в чуждестранни вузове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *