Министърът на икономиката решил да купи „Дунарит“ по вестникарска обява

Министърът на икономиката Емил Караниколов изпадна вчера в нова серия от абсурдни изказвания в опит да защити пред депутатите упоритостта, с която държавата се опитва да национализира русенското предприятие „Дунарит“.

Той обясни, че научил за публичната продан на дългове на „Дунарит“ от обява, публикувана във всекидневник. Интерес към процедурата проявила само държавата, въпреки че всеки е можело да кандидатства. Караниколов изтъкна, че „Дунарит“ няма никакви проблеми. „Не знам защо някой нагнетява напрежение. Няма национализация на дружеството“, подчерта той, въпреки че действията му сочат точно обратното.

Държавата обяви намерението си да придобие „Дунарит“ в началото на август. Тогава чрез Държавната консолидационна компания бе купен дълг за 47 млн. лв., обезпечен със залог върху акциите на завода. „Дунарит“ обаче плати 50 милиона лева по този дълг заедно с лихвите. Последва втори опит държавата да вземе русенското дружество, след като синдиците на КТБ обявиха търг за продажба на вземания от своя длъжник „Хедж инвестмънт България“, който е притежание на Цветан Василев. „Хедж“ доскоро беше собственик и на придобитото от държавата чрез обявена несъстоятелност пловдивско оръжейно дружество „Авионамс“. Фирмата на Цветан Василев все още е акционер в дружеството „Кемира“, което на свой ред е записано в Търговския регистър като собственик на „Дунарит“. Тези вземания са за общо 67 милиона лева.

„В последните десет години „Дунарит“ е собственост на офшорна компания от Вирджинските острови, коментира Емил Караниколов пред депутатите, визирайки „Кемира“. „Как това не е притеснително, а е притеснително, че държавата може да стане собственик чрез публична продан. Не държавата е лош стопанин, има калпави мениджъри. Държавата сама не управлява дружеството“, заяви той пред Нова тв. Самият министър обаче е принципал, тоест мениджър на надзираваните от него държавни дружества и може да освобождава и назначава техните ръководства в зависимост от резултатите на компанията. Той не даде и пример кога държавата се е проявила като добър стопанин, след като почти всички държавни дружества са на загуба, в тях се назначават главни партийни кадри и редовно избухват скандали за източване и лошо управление.

Министърът за пореден път повтори, че лицензът на „Емко“ ще бъде върнат, ако компанията е отстранила констатираните нарушения. Натискът на държавата срещу „Емко“ започна, след като стана ясно, че дружеството е на финалната права да придобие „Дунарит“ чрез увеличение на капитала. „Проверяват се всички дружества във военнопромишления комплекс“, каза още министърът. Депутатът от БСП Румен Гечев го репликира, че е странно съвпадението, че ревизиите във военнопромишления комплекс съвпадат с момента, „когато гръмна бомбата с „Дунарит“. И призова министъра лицензът на „Емко“ да бъде разгледан възможно най-скоро. „Според различни публикации на 4 октомври ще има търг за доставка на оръжие, а лицензът на „Емко“ ще се гледа два дни по-късно. Дали пък някой не иска да спре участието на тази фирма в него“, попита риторично Гечев. „Информацията от „Емко“ ще ни бъде предоставена до 4 октомври – преди това какво да разглеждаме“, ядоса се Караниколов.

Въпросителни

Според Емил Караниколов има много законодателни пропуски около лицензите. „Когато на производствената площадка имаш боеприпаси, които се съхраняват, за мен трябва законът да казва да се спре производството, а не вносът и износът. Защото ти така не можеш да се освободиш от наличните стоки. Ако тази идея бъде одобрена, ще променим закона“, обясни той. Пред Нова тв министърът коментира, че тази промяна не е била направена по-рано, за да не бъде обвинено министерството, че тя се прави заради „Емко“. Караниколов изтъкна, че договорът за износ на боеприпаси в Индия е спечелен от „Кинтекс“ като посредник и „Емко“ като производител. След отнемането на лиценза на „Емко“ „Кинтекс“ пристъпва към разваляне на договорите и веднага подписва контракт с ВМЗ-Сопот, който давал с около 10% по-ниска цена, информира в.Сега.

От първо лице

Има целенасочени действия срещу нашето дружество, заяви Димитрина Маркова от Инициативния комитет на работниците и служителите в „Емко“. Тя изтъкна, че до момента компанията е била коректна и е спазвала сроковете. „С този скандал, който гърми от месеци, със силовите действия на Министерството на икономиката и други институции този отзвук даде изключително негативно влияние и разруши имиджа на „Емко“ на този пазар. Никой не иска да поеме отговорност и да реши проблемите“, заяви тя.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *