Министър Лукарски: Бизнесът може да спаси 113 млн. лева от ненужна бюрокрация

Фирмите в България ще могат да спестят 113 млн. лева, след като правителството одобри третия план за намаляване на административната тежест за бизнеса (2015-2017 г.), съобщава в интервю за БТА министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Деловите среди ще могат да разчитат на еврофинасиране в размер на 150 млн.евро по първата процедура по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която ще бъде обявена през пролетта на 2015 г. – „Подобряване на производствения капацитет на малките и средни предприятия“, казва още министърът.

Според министъра плановете на ведомството му са третият план за намаляване на административната тежест за бизнеса да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет до края на март 2015 г. Ако всички направени предложения бъдат одобрени и изпълнени, потенциалът за намаляване на административната тежест от измерените 16 закона е 113 млн. лв., уточнява Лукарски.

Първата процедура по оперативната програма ще бъде насочена към подобряване на производствените процеси и повишаване на производствения капацитет с цел засилване на експортния потенциал на предприятията. Тя ще бъде с три крайни срока за кандидатстване. Общият бюджет на програмата е 1.39 млрд. евро, припомня министърът.

„Кризата с КТБ се отрази неблагоприятно на компаниите от отбранителната индустрия, които работеха с тази банка“, отбелязва Лукарски. Независимо от това българските фирми са активни и полагат усилия да компенсират негативните последици, казва той. Според него не може да се говори за загуба на пазари, защото фирмите от отбранителната индустрия имат осигурени поръчки.

През тази година са издадени разрешения за износ на продукти, свързани с отбраната, за близо 900 млн. евро, което може да се счита като положителна тенденция, коментира още Лукарски, добавяйки, че усилията на министерството по отношение на дружествата от ВПК – „ВМЗ“ и „Кинтекс“ ще бъдат съсредоточени към осигуряване на поръчки. Целта е „ВМЗ“ да бъде жизнеспособно и да продължи да бъде значим работодател за региона. Що се отнася до бъдещето на тези компании, искам да ви уверя, че евентуална приватизация ще бъде обсъждана след детайлен анализ, казва още министърът.

На този етап не се предвижда преструктуриране или приватизация на компании от забранителния списък, които осъществяват конкретни политики. Такива са: „БАЕЗ“, „Ел Би Булгарикум“, „Държавна консолидационна компания“, „Националният институт за вино и спиртни напитки“ и „Държавната Лаборатория Българска роза“.

За останалата част от малки дружества, които не осъществяват политики, ще предстои евентуална приватизация, каза министърът. Ще бъдат преструктурирани и някои дружества в ликвидация чрез преобразуване или сливане. Ще продължава приватизацията на миноритарни дялове на Централизирани публични търгове на БФБ.

Министър Лукарски съобщава още, че ще бъде преструктурирано „Летище Стара Загора“ ЕАД, в което ще бъдат апортирани освободените от Министерството на отбраната около 2 хил. дка. терени. След това преструктуриране се очаква стартирането на работа по привличане на инвеститори на терените в близост до Стара Загора.

Все повече инвеститори проявяват интерес към вложения в инвестиционни фондове за високотехнологични производства, обяви Лукарски по повод идеята да се създаде такъв фонд на принципа на публично-частното партньорство. Той отбелязва също, че при посещението му в САЩ интерес към инвестиции у нас е проявил най-големият инвестиционен фонд за нови технологии в светаMass Challenge, който иска да разшири дейността си и да стъпи на българския пазар. Министърът изрази надежда през 2015 г. да има добри новини и нови възможности в тази посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *