Министър Павлова отново предупреди за риск от загуба на европейски средства

До края на годината има опасност да България да загуби големи суми по оперативните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“, предупреди министърът на регионалния министър Лиляна Павлова в ефира на BTV.

Тя обясни, че последната възможна дата за разплащане с тези средства е до 10 декември, пише „Фокус”.

По ОП „Регионално развитие” към настоящия момент има 106 млн. евро, които са рискови за страната ни.

„Всяко едно евро, което успеем да разплатим, ще е победа и ще е спасено. Всичко, което не разплатим, остава неусвоено и ще се приспадне от общия бюджет на България. Това са фактите – ще работим, за да минимизираме щетата, която така или иначе е в милиони“, допълни Павлова.

Тя посочи, че повечето проекти в ОП „Регионално развитие” или са замразени, или има сериозно забавяне. По някои от тях пък не се работи с необходимия темп. Министърът даде пример и със строителството на магистрала „Марица“, чието изпълнение има закъснение от година и два месеца.

Според Павлова много от дейностите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството са на етапа на развитие, в което са оставени през март 2013 година.

„Първо трябва да стабилизираме ситуацията, да събудим всичко от забвението, в което е потънало. Тази година и половина трябва да я компенсираме в първите две години от мандата, чак тогава ще можем да започнем да надграждаме“, заяви министър Павлова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *